NAJVEĆA PRIČA IKAD ISPRIČANA S glazbom o Isusovu rođenju

»Putovanje u Betlehem« (Journey to Bethlehem); obiteljski glazbeni film; redatelj: Adam Anders; glume: Antonio Banderas, Fiona Palomo, Milo Manheim

U kinima nema pravih božićnih filmova, ali je ugodno iznenađenje bilo kada se uoči Nove godine na internetskim platformama našao nov američki igrano-glazbeni film »Putovanje u Betlehem«. Film donosi priču o Isusovu rođenju. To je »najveća priča ikad ispričana« dana u kreativnoj slobodi, ali sa zadržanom biblijskom porukom, što su i autori na odjavnoj špici naveli.

Izvrsna je fotografija, scenografija, odabrana mjesta snimanja u Španjolskoj odlično dočaravaju Svetu Zemlju, glazba je lijepa, kao i spoj tradicijskih božićnih pjesama s novonastalima za film, glumci su uvjerljivi. Ukratko, produkcija je jako dobra i vizualno je film očaravajući. To je i mjuzikl s plesom, zabavan, duhovit i poučan, prikladan za cijele obitelji.

Likovima se ne prilazi stereotipno, nego kao osobama koje imaju svoja mišljenja, dvojbe, stajališta, želje. Uvedeni su likovi Marijinih (Palomo) i Josipovih (Manheim) roditelja, a tri kralja zadržala su svoju mudrost iako su prikazana često vrlo komično i zabavno. Antipater, Herodov sin, prikazan je kao čovjek koji dvoji o ispravnosti postupaka svojega oca Heroda (Banderas). Marija je djevojka koja želi postati učiteljica, ali shvaća odgovornost koja joj je dana. Prikazana su i Josipova unutarnja previranja.

Priča o Mariji i Josipu je središnja, a Isusovo rođenje svima donosi blagoslov i sreću. To je film u kojem se osjeća radost, istinitost, važnost biblijske poruke. Iskren je i nadahnjujući, ali i zabavan, duhovit i prepun prekrasne glazbe. Dobro ga je gledati uvijek, ne samo u božićno vrijeme.