NAKON JOŠ JEDNOGA »OSCARA« Kvaliteta filma može se mjeriti i s obzirom na njegovu ukorijenjenost u kršćanskoj antropologiji

Foto: Shutterstock

Ljubiteljima filmske umjetnosti zasigurno »ispod radara« ne prolazi činjenica da iz godine u godinu prestižno priznanje »Oscar« ne dobivaju najuspjelija glumačka i redateljska ostvarenja, nego filmovi i njihovi protagonisti koji su, uvjetno rečeno, ideološki najpodobniji. Projekt »Obitelj i mediji« često analizira novije hollywoodske i druge filmove, nastojeći osvijetliti ono dobro što vjernici i ljudi dobre volje mogu iz suvremene filmske umjetnosti »izvući«. »Nisu sve filmske priče bezazlene: neke falsificiraju istinu o čovjeku. Film sam po sebi ima moć da u gledateljima ostavi trag.

»Nisu sve filmske priče bezazlene: neke falsificiraju istinu o čovjeku. Film sam po sebi ima moć da u gledateljima ostavi trag. I on može lagati o tome što mi jesmo i što je dobro za nas, to može činiti na suptilan i zakulisan način upravo zahvaljujući moći slike«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«

I on može lagati o tome što mi jesmo i što je dobro za nas, to može činiti na suptilan i zakulisan način upravo zahvaljujući moći slike… Izbor filma zato ne može biti jednostavna i nevažna ‘akcija’«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«.

Kao primjer zdrava vrjednovanja suvremenih filmskih ostvarenja spominju napore dvoje talijanskih filmskih kritičara i uglednih sveučilišnih nastavnika Eleonore Recalcati i Armanda Fumagallija. Oni niz godina objavljuju brošuru »Scegliere un Film« (hrv. Odabrati film), svojevrstan priručnik za »navigiranje« novijim filmovima i prepoznavanje vrjednota, ali i zamka koje oni nose. Svako izdanje njihova priručnika obrađuje pedesetak filmova koji su u protekloj godini došli u fokus svjetske javnosti. Filmska radnja predstavljena je u osnovnim orisima, bez otkrivanja cijeloga raspleta, uz fokus na blizinu ili udaljenost određenoga filma od kršćanske antropologije. Vrlo su strogi i promišljeni u svojim filmskim kritikama, napominju iz »Obitelji i medija«, zbog čega tek rijetki filmovi dobivaju ocjenu 5, kao znak najvišega priznanja. Za talijanski kritičarski dvojac nije rijedak slučaj da u svojim godišnjim filmskim vodičima neki razvikani filmovi dobiju vrlo slabe ocjene. S druge strane oni često iz »anonimnosti« izvlače manje poznata filmska ostvarenja koja u sebi nose zdrave vrjednote. Osim kao »kompas« za izbor dobroga filma, njihove su brošure i koristan priručnik svima koji žele produbiti svoju filmsku kulturu i osnažiti opće znanje, zaključuju iz »Obitelj i medija«.

Filmsku brošuru »Scegliere un Film« (hrv. Odabrati film) od 2007. godine redovito objavljuje talijanski kritičarski dvojac Eleonora Recalcati i Armando Fumagalli. Uz kratak oris radnje filma, bez otkrivanja raspleta, talijanski filmski kritičari predstavljaju ukratko i redatelje pojedinoga filma i njihovo ranije stvaralaštvo.