OBITELJ I MEDIJI Kako do manje mobitela u prometu? Drakonske kazne ne rješavaju problem

Foto: Shutterstock

Uz nepropisnu brzinu i konzumaciju alkohola, uporaba mobitela tijekom upravljanja automobilom među glavnim je uzrocima nesreća u prometu. Iako postoje i kazne za uporabu mobitela za vrijeme vožnje, koje su, primjerice, u nekim američkim saveznim državama istovjetne kaznama za vožnju u alkoholiziranom stanju, napominje projekt »Obitelj i mediji«, drakonski pristup nigdje nije iskorijenio problem.

Štoviše, u nekim su dijelovima svijeta pokušali biti i inovativni pa su, na tragu alkotesta, osmislili aplikacije koje bi policijskim službenicima omogućile da kod vozača koji je učinio neki prijestup ili izazvao nesreću pregledaju aktivnosti na mobitelu tijekom vremena neposredno prije prekršaja.

»Uporaba mobitela u prometu povećava vrijeme reagiranja i kapacitet za suočavanje s neočekivanim događajima kao što su iznenadno kočenje ili promjena smjera. Ekrani zapravo potiču usporenost osjetila, posebno vizualnoga dijela, smanjujući ukupnu pozornost tijekom vožnje«

No umjesto radikalnih rješenja, projekt »Obitelj i mediji« zagovara edukaciju. »Ako nisu dovoljni zakoni i oštre kazne, kao ni kampanje podizanja svijesti, trebalo bi se razmišljati o medijskom opismenjavanju na razini školskoga sustava, knjižnica, sveučilišta, bolnica, pa čak i na radnim mjestima, da bi se svima pomoglo da shvate probleme vezane uz uporabu tableta i pametnih telefona. Zdrav način uporabe tehnologije uči se na uravnotežen i pametan način, a sve s ciljem da bi se izbjegle anomalije i nezdrave ovisnosti. To može spasiti naše živote, kao i živote naših bližnjih«, objašnjavaju iz »Obitelji i medija«. Ponudili su i nekoliko primjera, među njima i statističke podatke. »Negativne strane uporabe digitalne tehnologije tijekom upravljanja vozilom vidljive su i iz neuroloških istraživanja. Nadalje, statistike otkrivaju da oni koji se za vrijeme vožnje koriste pametnim telefonima imaju četiri puta veći rizik od izazivanja prometne nesreće ili prekršaja«, objašnjavaju iz »Obitelji i medija« te zaključuju: »Uporaba mobitela u prometu povećava vrijeme reagiranja i kapacitet za suočavanje s neočekivanim događajima kao što su iznenadno kočenje ili promjena smjera. Ekrani zapravo potiču usporenost osjetila, posebno vizualnoga dijela, smanjujući ukupnu pozornost tijekom vožnje«.

Podatci MUP-a otkrivaju da je u Hrvatskoj 39 000 prometnih prekršaja izazvano upotrebom mobitela tijekom vožnje. Nadalje, istraživanja koja prenosi Hrvatski autoklub pokazuju da razgovor na mobitelu tijekom vožnje povećava rizik od prometnoga prekršaja i za 20 puta. Više od 90 posto vozača razgovor preko mobitela vodi ne zbog neodgodivih poslovnih ili obiteljskih obveza, nego da bi skratili vrijeme koje provode sami u vozilu.