NARAŠTAJI ZA EKRANOM Da bi gradili samopouzdanje u digitalnom svijetu, mlade treba poticati na autentičnost

Foto: Shutterstock

Samopouzdanje mladih pojam je koji je oduvijek imao središnje mjesto u odgoju i obrazovanju. U vrijeme društvenih mreža i interneta, svijeta u kojem su mladi kao pojedinci izloženi kao »predmeti promatranja« i u kojem na isti način oni promatraju druge, pitanje njihova samopouzdanja dobiva novu važnost, napominje projekt »Obitelj i mediji«.

»Premda se često kaže da su današnje generacije tinejdžera ‘digitalni urođenici’, to ne znači da bi ih se u tom smislu trebalo prepustiti njihovoj sudbini. Upravo zato što živimo u eri dubinskih promjena – u kojoj internet može uvelike utjecati na izgradnju karaktera djece i mladih ljudi – roditelji i svi koji se bave odgojem djece trebaju uvijek biti pažljivi i djelovati proaktivno.

»Premda se često čuje da su današnje generacije tinejdžera ‘digitalni urođenici’, to ne znači da bismo ih u tom smislu trebali prepustiti njihovoj sudbini. Upravo zato što živimo u eri dubinskih promjena roditelji i svi koji se bave odgojem djece trebaju uvijek biti pažljivi i djelovati proaktivno«, napominju iz »Obitelji i medija«

Primjerice, to se može ostvariti praćenjem vremena koje djeca provode na društvenim mrežama, propitkivanjem kako se ona osjećaju, objašnjavanjem načina kako riješiti neke probleme koji se mogu pojaviti »surfajući« internetom, postavljanjem sigurnosnih sustava na digitalne uređaje kojima se koriste…« potiču iz »Obitelji i medija«. Virtualni svijet, pri površnom pogledu, ispunjen je pozitivnošću, koja pokazuje samo ono lijepo iz tuđih života, pa je mlade mudro upozoravati da je riječ o prividu jer bi u protivnom mogli steći dojam da je u životima drugih sve savršeno i da su svi oko njih sretni, a oni nisu. Takvi su zaključci opasni jer vode brojnim frustracijama, upozoravaju iz »Obitelj i medija«. Potrebna je odgovarajuća formacija za digitalni svijet – i roditeljima i učiteljima i mladima – koja treba biti u skladu s vremenom, ali ne treba biti ograničena na tehničke aspekte upotrebe interneta, nego je bolje da je oslonjena prije svega na emocionalnu dimenziju upotrebe suvremenih tehnologija, napominju iz »Obitelji i medija« i zaključuju: »Da bi se ojačalo samopouzdanje u okolnostima digitalnih medija, ključno je biti autentičan. Život je nesavršen i nesavršen ‘nastup’ u virtualnom svijetu, koji ne će biti vezan ‘smjernicama’ koje nameće društvo, može biti od velike koristi tinejdžerima jer će se tako pojačati njihovo samopouzdanje. Nadalje, pravi je život daleko ljepši od lažnoga života i njegovih lažnih fasada.«

Prema istraživanju UNICEF-a 80 % mladih svjesno je da na internetu postoje nezanemarive opasnosti, kao što su prijevare i različite vrste nasilja. Istraživanje je provedeno na 10 000 ispitanika u dobi od 18 godina, iz 25 zemalja svijeta.