NAŠI RAZGOVORI Kako primiti svećenika, a da kuća nema okićen bor?

Snimio: B. Čović | Otac Antonio Mario Čirko na blagoslovu obitelji Dražena i Martine Bajs. Kćeri Matea, Nika i Lana. Župa BDM Remete
Bogojavljensko vrijeme u liturgijskoj godini

Moj je župnik na sveta Tri kralja u oglasima govorio o bogojavljenskom vremenu. Nikada prije nisam čula za taj pojam. Koliko znam, mi smo u božićnom vremenu do nedjelje nakon Bogojavljenja. Postoji li zaista u liturgijskom kalendaru bogojavljensko vrijeme i koliko ono traje?

Čitateljica iz Splita

Kako Bogojavljenje pripada srži božićnoga vremena, vjerujemo da je Vaš župnik mislio baš na taj kontekst, to jest kontekst božićnoga liturgijskoga vremena koje, kao što ispravno pišete, traje do Nedjelje krštenja Isusova, a onda započinje vrijeme »kroz godinu«. Ljepota i dubina blagdana Bogojavljenja ili svetih Triju kraljeva upravo je u njegovoj snažnoj poruci, pa tako naš liturgičar i biskup Ivan Šaško piše: »U Crkvama na Istoku na taj se dan slavilo i Kristovo rođenje i poklonstvo maga i Isusovo krštenje, a Zapad je te blagdane razdvojio prema logičkome kronološkom smislu, dajući im posebne dane slavlja.«

Kako se pripremiti za blagoslov obitelji?

Ove godine svećenik se našoj obitelji za blagoslov najavio tek krajem siječnja. Ne ćemo imati ukrase ni bor, znam da to nije najvažnije. No što bi bilo dobro pripremiti kada svećenik dođe da se pritom osjeća ugodno?

Martina B.

Mislimo da i Vi kao vjernica znate da je najvažnija duhovna pripravnost i duhovno molitveno raspoloženje, što je vidljivo i iz Vašega pitanja. Iz njega čitamo da i Vi znate da je lijepo imati bor i ukrase, jer svi se veselimo blagoslovu obitelji u takvu svečanu okruženju, ali to nije najvažnije. Uobičajeno se na jednom prikladnom mjestu u obitelji na stolu pripreme raspelo, blagoslovljena voda, Biblija i zapaljena svijeća kako bi se cijela obitelj sa svećenikom mogla pomoliti za Božji blagoslov.

Sveti Emigdije – zaštitnik od potresa

U okolici Zagreba stalno podrhtava tlo i jako smo prestrašeni. Komu se moliti i zagovarati u vrijeme potresa, ima li svetca zaštitnika od potresa?

Čitatelj

Možda je i do Vas u međuvremenu došla informacija da je svetac kojemu se molimo kod potresa – a i u mnogim drugim nevoljama – mučenik sveti Emigdije. On je bio prvi biskup Ascolija u Italiji, premda se rodio u njemačkom gradu Trieru oko 273. u poganskoj obitelji. Suzaštitnik je Virovitice i Dubrovnika, koji su isto doživjeli strašne potrese, pa su mu se zavjetovali, a molitvu njemu posvećenu možete pronaći na mnogim internetskim vjerskim izvorima i na stranicama župa.