NEOBIČAN POGLED NA PEDESETNICU Kako biti jak i ne zamjeriti onima koji imaju više darova?

Pedesetnica, B (1 Kor 12, 3b-7. 12-13)

Završetak uskrsnoga vremena proslavlja se svetkovinom Duhova. Iako, bolje bi umjesto riječi završetak odgovarala riječ početak. Započinje vrijeme Crkve, razdoblje kada se kršćani pokazuju kao jedno u Isusu Kristu. Apostol Pavao stoga piše u poslanici Korinćanima: »Različiti su darovi, a isti Duh.« Svi su u nečemu nadahnuti, a svakoga nadahnjuje isti Duh Sveti kojega je ostavio Isus pred uzlazak Otcu u nebesa. Zajedništvo se vidljivo očituje u povezanosti sa Spasiteljem.

Nije bez razloga apostol Pavao uputio izjavu da je različite darove nadahnuo isti Duh Sveti kojega je ostavio Isus. Kao i u sadašnjem vremenu, ljudi se zbog različite darovitosti često nepravedno natječu, sukobe, mjerkaju. Pavlova izjava ostaje kao poticaj. Neka se kršćanin ohrabri u prihvaćanju drugoga kao različitoga. Razni su darovi, svatko je u nečemu nadaren, svatko svoj osobni talent može izbrusiti i nema se potrebe zbog nadarenosti sukobiti. Nastavlja sv. Pavao: »Pa tijelo je jedno, te ima mnogo udova, a svi udovi tijela, jedno su tijelo.« Jedno, a tako različito, svatko se može u tome složiti.

Nije uvijek jednostavno prihvatiti tuđu darovitost. Kada se pojedinac uvjeri da drugomu nešto ide lakše, mogu nastupiti ljubomore. Zašto bi se pak trebali razvijati sukobi? Zašto bi zavist zauzimala mjesto radosti? Kršćanina tješe riječi da je svakomu dan dar Duha Svetoga. Svakomu, baš svakomu. Samo ga treba u životu otkriti. Različiti talenti nisu razlog za malodušje. Sasvim suprotno. Apostol Pavao zajednicu u Korintu uči da budu povezani poput ljudskoga tijela. Toliko različitih organa i udova, ali tek zajedno djeluju kao jedan organizam. Put Duha Svetoga poprilično je jednostavan. Umjesto zavisti – neka se otvori potpora. Gdje je sklad, ondje se razvija jakost, tada cvjeta pravo kršćansko zajedništvo.

Blagdan Duhova kao početak Crkve otkriva se u bogatstvu različitosti. Koliko samo kršćana raznih narodnosti slavi istoga Boga! Svaki posjeduje vlastiti doživljaj duhovne stvarnosti! Svatko drugačije opisuje sudjelovanje na misi. Jedni emotivno, drugi strogo hladno, treći pjesmom, četvrti šutnjom! I tek kada se spoji to bogatstvo doživljaja, dobije se punija slika iste duhovne stvarnosti. Duh Sveti nadahnjuje čudesan dar čovječanstvu. Prihvaćanje različitosti postaje ljudska jakost po kojoj se čovjek razlikuje od ostalih bića na planetu. Različiti talenti ljude nadopunjavaju, a kada se cijeli svijet poveže, odjednom zaprjeke postaju premostive. I u sadašnjim trenutcima pandemije virusa upravo je zajedništvo naroda čudesan dar Duha Svetoga koji ne želi podjele, nego jedinstvo u različitosti.

O zajedništvu progovara Ivan Zlatousti dok tumači isti odlomak Poslanice. Praktično vjernicima opisuje zajedništvo u različitosti: »Razmislimo i izbacimo svu zavist. Ne zamjerajmo onima koji imaju više darova. Ne prezirimo one koji imaju manje. U tijelu mali članovi ne pridonose malo, a veliki članovi mogu zbog malih biti narušeni. Što je u tijelu beznačajnije od vlasi? Ipak, ako biste uklonili kosu jer je nebitna, maknuli i obrve i trepavice, uništili biste svu uzvišenost lica. Ako biste smrskali nos, donijeli ste veliku deformaciju cijelom licu, a opet je to naočigled osakaćivanje samo jednog člana. Oduzmite jedan prst na ruci i ostali više ne će izvršavati svoj dio jednako.«

Silazak Duha Svetoga nad apostole zagrljaj je samoga Boga koji ne želi vidjeti podijeljenosti u svijetu. Čemu podjele kada isti Duh djeluje? Zašto mrko pogledati bližnjega do sebe ako je spretnije uredio svoju okućnicu? Zašto zatomiti nečiju sposobnost na poslu? Zašto ne vjerovati ljudima koji su vlastitim primjerom pokazali da se u životu vrijedi boriti za dobro? Duh Sveti u svijetu djeluje, Duh povezuje. Rođendan Crkve, to raspirivanje Duha Svetoga među učenicima, postaje poticaj da kršćanin ozari svoje lice, proguta vlastito mišljenje i posluša djelovanje Duha. Nije to slušanje Duha neko sebično traženje vlastite udobnosti, nego je to osluškivanje zajedništva. Kršćanin istodobno osluškuje drugoga i žrtvuje se dok aktivira svoje talente. I tako, bez jala, može se krenuti u razvoj boljega svijeta u kojem Duh Sveti postaje božanski Stvaratelj novosti života.

Dođi, Duše Sveti, u srce svakoga vjernika, kako bismo po Tvojem djelovanju prihvaćali jedni druge, naučili se na tuđe sposobnosti i svoje također upregnuli. Neka se po našem zajedničkom djelovanju za pravedniji svijet proslavi Spasitelj Isus Krist, po njemu učimo kako se u svijetu ponašati i po njemu dolazi spasenje svega čovječanstva za vijeke vjekova. Amen.