Novi broj časopisa za sakralnu glazbu Sveta Cecilija

NOVO

Novi dvobroj stručnoga časopisa za sakralnu glazbu Sveta Cecilija − glasila Instituta za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika, objavljen je u nakladi »Glasa Koncila«.

Časopis donosi stručne članke, zanimljivosti iz muzikologije, kao i vijesti iz glazbenoga i crkvenog života iz Crkve u Hrvata.

Novi je dvobroj dio stranica posvetio nedavno preminulom akademiku Anđelku Klobučaru, dugogodišnjem uredniku glazbenoga priloga časopisa Sveta Cecilija, koji je hrvatsku crkvenu glazbu zadužio i svojim profesorskim radom na Institutu za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« i kao orguljaš zagrebačke katedrale.

Rubrika Članci donosi članke Ivana Andrića Mozart u teologiji – teolozi o glazbi, Mirka Jankova Iz pučkog crkvenoga repertoara pjevača župe sv. Martina biskupa u Vranjicu (1), Nike Luburića Vinko Žganec (1890. – 1976.). Uz 40. obljetnicu smrti te grupe autora Posljednje riječi, rukopisi, slike, posmrtne maske i počivališta poznatih skladatelja.

U rubrici Muzikologija slijedi završni nastavak Duhovnih popijevki božićnog vremena iz Hercegovine Nike Luburića s razmišljanjima o zapisanim božićnim popijevkama.

U rubrikama Iz glazbenog života biskupija te Iz rada Instituta za crkvenu glazbu pročitajte izvještaje s brojnih crkvenih glazbenih događanja i koncerata te o novim glazbenim izdanjima.

Glazbeni prilog donosi skladbe Anđelka Klobučara, A. Canjuge, V. Žganca te B. Baumgartena. (vp)