NOVI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA Ne »ozbiljnim« mrežama, da slikama i videozapisima

istraživanje o uporabi društvenih mreža
Foto: Shutterstock

Projekt »Obitelj i mediji« nedavno je stavio u fokus istraživanje o uporabi društvenih mreža koje je među američkim tinejdžerima proveo washingtonski istraživački institut »Pew«. Američki istraživači utvrdili su da među mladim Amerikancima Facebook više nije vodeća društvena mreža. Tek oko 30 posto američkih tinejdžera kao omiljenu navodi društvenu mrežu Marka Zuckerberga, a većinu ih zanima TikTok. Za tu je mrežu u istraživanju »glasovalo« 67 posto ispitanih tinejdžera. U nekim ranijim istraživanjima Facebook je bio omiljena društvena mreža više od 70 posto američkih mladih.

Prema istraživanju instituta »Pew«, što je društvena mreža ozbiljnija, manja je vjerojatnost da će biti popularna među američkim tinejdžerima. Primjerice, tek ih 23 posto rabi Twitter, 14 posto Reddit, a pet posto Tumblr

Prema istraživanju instituta »Pew«, što je društvena mreža ozbiljnija, manja je vjerojatnost da će biti popularna među američkim tinejdžerima. Primjerice, tek ih 23 posto rabi Twitter, 14 posto Reddit, a pet posto Tumblr. Međutim, znakovit je i pad popularnosti Whatsappa, kojim se aktivno koristi tek 17 posto mladih Amerikanaca. Institut »Pew« nije odgovorio na pitanje jesu li »ozbiljne« društvene mreže »previše jednostavne«, a onda i dosadne američkim tinejdžerima. Ili su »ozbiljne« mreže za njih »preteške« jer se preko njih ne može komunicirati samo slikama i videozapisima, nego treba uložiti i određeni misaoni napor u pisanje i osmišljavanje tekstualnih poruka?

Istraživači s instituta »Pew« pokazali su da unatoč rastu mreža koje su oslonjene na komuniciranje slikama i videozapisima mladi ipak ne žele odustati od društvenih mreža. Tek 15 posto američkih tinejdžera tvrdi da bi mogli bez problema odjaviti sve svoje račune na društvenim mrežama i da takav potez ne bi previše utjecao na njihovu svakidašnjicu. S druge strane 54 posto američkih mladića i djevojaka obuhvaćenih istraživanjem instituta »Pew« tvrdi da bi se teško odrekli društvenih mreža. »Bijeg mladih Amerikanaca iz svijeta društvenih mreža još je uvijek vrlo daleko. No naš je prijedlog uvijek isti: sve društvene mreže mogu biti dobre i korisne, ali samo kada se rabe sa zdravim razumom«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«.

Tek 8 % američkih tinejdžera smatra da provodi previše vremena na internetu i na društvenim mrežama. Premda većina ozbiljnih istraživanja upozorava da vrijeme koje mladi provode na mreži treba reducirati, 55 posto američkih mladih koji su sudjelovali u istraživanju instituta »Pew« smatra da količina vremena koje posvete virtualnomu svijetu nije problematična.