OBITELJ I MEDIJI »Signal« – aplikacija za dopisivanje koja poštuje privatnost i osobne podatke korisnika

Foto: Shutterstock | Signal aplikacija

Nije tajna da sve što se pretražuje na Googleu, lokacije koje korisnici posjećuju, ono što su na društvenim mrežama označili sa »sviđa mi se«, kao i poruke koje se razmjenjuju raznim aplikacijama za dopisivanje jesu i podatci na kojima u svijetu virtualnih medija profit ostvaruju tzv. »treće stranke«. Posebno problematizirajući pitanje privatnosti među aplikacijama za dopisivanje, kao što su Whatsapp ili Facebook Messenger, projekt »Obitelj i mediji« predstavio je relativno novu aplikaciju »Signal«, kao inovaciju koja bi mogla riješiti »kvadraturu kruga« – da aplikacija ostane besplatna za korisnike, a da kao »cijenu« ne uzima podatke koje prikuplja od njih za »treće stranke«.

»Jedna od prednosti »Signala« u usporedbi s drugim popularnim aplikacijama za slanje poruka jesu tzv. privremene poruke, što znači da poruke koje su poslane ne ostaju trajno zapisane, nego se brišu nakon određenoga vremena«

»Signal« je 2014. godine osmislio i pokrenuo Brian Acton, suosnivač Whatsappa i bivši djelatnik Facebooka, koji je upoznajući iz prve ruke na koje načine velike korporacije manipuliraju osobnim podatcima, postao aktivist i zagovornik ideje da se jasno definira privatnost korisnika u svijetu društvenih mreža i virtualnih medija. Među zagovornicima nove aplikacije bio je i Edward Snowden, bivši djelatnik CIA-e koji je 2013. godine razotkrio veliku aferu sveopćega nadzora američkih građana koju su vlasti poduzele pod opravdanjem borbe protiv terorizma. Jedna od prednosti »Signala« u usporedbi s drugim popularnim aplikacijama za slanje poruka jesu tzv. privremene poruke, što znači da poruke koje su poslane ne ostaju trajno zapisane, nego se brišu nakon određenoga vremena. Moguće je napraviti i grupni razgovor u kojem može sudjelovati i 1000 sudionika a da se ne bilježe podatci tko je uopće u tom razgovoru sudjelovao. Korisnički račun nije striktno vezan uz određeni uređaj, što znači da nije potrebno unositi PIN prilikom prijelaza na novi mobilni uređaj. Prepoznajući konkretne prednosti za zaštitu podataka i privatnosti korisnika, »Signal« je u veljači prošle godine preporučila i Europska komisija.

225 milijuna eura morao je nedavno platiti Whatsapp jer je prekršio pravila o zaštiti podataka i privatnosti Europske unije. Irsko povjerenstvo za zaštitu podataka izradilo je dokument na gotovo 90 stranica iz kojega proizlazi da Whatsapp nije jasno informirao građane EU-a o načinu na koji se koristi njihovim osobnim podatcima, kao i o načinu na koji osobne podatke korisnika razmjenjuje s Facebookom.