OBITELJ NAČELNIKA OPĆINE SUĆURAJ PRIMJER DEMOGRAFSKE OBNOVE Dobro stablo rađa dobrim plodovima

Snimio: S. Marčinković | Obitelj Slavić

Svima je poznata demografska katastrofa koja uzrokuje starenje i izumiranje Lijepe Naše. Ta katastrofa osobito je vidljiva na jadranskim otocima, pa i onima srednjodalmatinskim, kao što je otok Hvar, iako je jedan od desetak najljepših otoka na svijetu. Ta katastrofa odavna se događa i na istočnom dijelu Hvara, gdje su krštenja i vjenčanja vrlo rijetka, a sprovodi vrlo učestali.

Na tu katastrofu upozoravao je umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk od početka svoje gotovo 30-godišnje biskupske službe, nazivajući otoke svoje trootočne biskupije »staračkim domovima na otvorenom«. Tu katastrofu uočavao je prigodom čestih dolazaka u svaku od 46 župa Hvarske biskupije, pregledavajući župne knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, razgovarajući sa svećenicima, redovnicima i redovnicama te s vjernicima, osobito s članovima ekonomskih vijeća. No demografske opomene biskupa Štambuka nisu ozbiljno shvaćane, štoviše, ignorirane su kao i druge opomene naših biskupa.

Zbog toga danas u župi Sućuraj živi 250-ak stalnih stanovnika. Svećenik radi blagoslova pohodi 90-ak obitelji, od kojih je oko 35 staračko-samačkih. A oko 1900. godine župa Sućuraj brojila je oko 1000 župljana. Usprkos svemu, treba vjerovati da će Hrvati nadvladati demografsku katastrofu koja prijeti izumiranjem, kako su to, kako kažu, u Francuskoj učinili ponajprije intelektualci.

Tim putom, putom demografske obnove, ide i mladi sućurajski načelnik Ivan Slavić, diplomirani ekonomist. Rođen je u Sućurju 1984. godine od otca Dinka i majke Marije, a vjenčan 2008. godine u Lumbardi na jugu otoka Korčule, odakle mu je supruga Žana Mušić, rođena iste godine od roditelja Emila i majke Franice. Sa suprugom je u nedjelju 3. ožujka u župnoj crkvi sv. Jurja u Sućurju pod pučkom misom krstio svoje četvrto dijete, sina Franu, koji je ime dobio po baki Franici. Maloga Franu krstio je sućurajski župnik fra Stipo Marčiković koji je krstio i ostalih troje djece načelnika Slavića i njegove supruge: Marijetu, Juliju i Dinka koji na nedjeljnim i blagdanskim misama ministriraju, a pjevaju i u dječjem zboru.

Na misnom slavlju i krštenju, uz domaće vjernike, okupili su se brojni članovi iz obitelji načelnika Slavića i obitelji njegove supruge Žane. Kumovi na krštenju maloga Frane bili su mlada profesorica u sućurajskoj Osnovnoj školi »Ante Anđelinović« Anka Kačić Bartulović i mladi pomorac Mario Pavlović, oboje iz Sućurja.

Župnik Marčinković u propovijedi je među ostalim govorio o »obiteljskim stablima« života te naveo riječi pročitanoga Evanđelja po Luki kako se »svako stablo po svom plodu poznaje« i kako »nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom«.

Obitelj Slavić ima duboke korijene i pravi je primjer praktične katoličke obitelji, što potvrđuje redovitim slavljenjem mise nedjeljom i blagdanima. Supruga Žana je pjevačica u župnom zboru kao i djeca koja su uključena i u dječji zbor i kao ministranti su poslužitelji oltara. (M. S.)