OBRANA I(LI) PODMETANJE BOŽIĆA Od probnoga balona do čvrstoga zakona?

Ilustracija: D. Zloušić

Kako li je samo »iskočio« iz neke briselske ladice, i to baš u predbožićno vrijeme, taj birokratski dokument Europske komisije »kontra Božića«? Ta hrpica, ta zloćudna tvorevina »ravnopravnih smjernica« za »interno« euročinovničko komuniciranje bez spominjanja Božića, blagdana, Isusa, Marije i Josipa, spolova i porođajnih bolova… Sve da se upotrebom kršćanskih pojmova ne bi, ne daj Bože (ili bože?), uvrijedilo neke rodne kolege nekršćane, manjinski neravnopravne i ugnjetavane, valjda od divovskih vjerničkih većina koje šetkaju briselskim hodnicima i uredima… Kako li se samo, kao »sam od sebe«, pojavio taj dokument, »vodič« na tridesetak stranica, sve da u pravi tren doživi kritike diljem zapadne Europe, uključujući i naš hrvatski crvuljak. Napali ga i ismijali svi dolični i odlični tabloidi i magazini, obični građani i visoki dužnosnici, crkveni i društveni, Papa i predsjednici (ne)vjernici… Optužili dokument da napada »zdrav razum« i lijevi i desni političari, i kolumnisti komunisti, i oni kojima božićne ili blagdanske darove donose i Isusek, i anđeleki, i Orašar, i Djedica Božićnjak, i Djed Mraz s petokrakom na vrhu bora.

A onda, mislim si starački grintavo, već sutra kad »blagdanski dani« prođu, a kad na izglasavanja dođu neki novi zakoni, nova prava na pobačaje, eutanazije, istospolne »brakove«, usvajanja i (p)osvajanja, neprovjerena cjepiva i genetičke inženjeringe… Bar devet desetina od tih dičnih »branitelja« odjednom se ne će oglasiti niti spašavati ni Božića ni Boga, ni nerođenoga ni maloga, ni onoga staroga, nemoćnoga…

Svi zajedno, gotovo ujedinjeno obranili Božić, božićne blagdane i druge mile nam pojmove, pa natjerali Europsku komisiju da povuče svoj neprimjeren »vodič govorenja«! Bravo!

A onda, mislim si starački grintavo, već sutra kad »blagdanski dani« prođu, a kad na izglasavanja dođu neki novi zakoni, nova prava na pobačaje, eutanazije, istospolne »brakove«, usvajanja i (p)osvajanja, neprovjerena cjepiva i genetičke inženjeringe… Bar devet desetina od tih dičnih »branitelja« odjednom se ne će oglasiti niti spašavati ni Božića ni Boga, ni nerođenoga ni maloga, ni onoga staroga, nemoćnoga… Jedni će zdušno podupirati nove ravnopravnosti, drugi ih čak proglašavati »dobrim djelima«, treći će reći: »Eh, baš smo se načas okrenuli, zadrijemali dok su prvi i drugi glasovali, nismo znali…« Bit će »Božić« pregažen bez obrane, uz obmane…

Sve si mislim, a živjeli pa doživjeli, ne će li nam taj ovogodišnji, iznebuha podmetnuti, briselski dokument dogodine – ili za dvije, tri – ponovno iz ladice »iskočiti«? Ali tad više ne kao »probni balon«, nego kao čvrsti zakon? Heeeh, a možda je sve to zato što mnogi ni sad, braneći kršćanske pojmove, nemaju pojma što znači riječ »Božić«? Stoga, dragi moji čitatelji, čestitajmo za koji dan svima – i onima kojima je »Božić« tek lijepa kuglica, »mjehurić« bez jasnog značenja – zaželimo im sretno Isusovo rođenje, sretan Život!