OČENAŠ IZBLIZA Što sve nebo znači?

Snimio: I. Tašev
Molitva Očenaša sastavljena je od sedam prošnja. U prvim trima stavljamo Boga u prvi plan, a u sljedećim četirima u središtu su naše ljudske potrebe. Među njima, točno na pola molitve, nalazi se izraz koji zaslužuje posebnu pozornost, a glasi: kako na nebu, tako i na zemlji.

Molitva Gospodnja sadrži svetu cjelovitost kada se moli od početka do kraja, no ona ne gubi na značenju ni kada se usredotočimo samo na pojedine dijelove. Možemo izvaditi bilo koji njezin dio i moliti ga zasebno, a isto tako možemo prepoznati kako među svima postoji i duboka povezanost.

Na svakom mjestu Očenaša

Npr. možemo prije svakoga zaziva umetnuti riječi „Oče naš“. Isto možemo učiniti i s ovim središnjim dijelom molitve jer on se ne tiče samo Božje volje nego svega onoga što se nalazi u molitvi.

Dakle, slobodno kažemo: sveti se ime tvoje, kako na nebu tako i na zemlji; dođi kraljevstvo tvoje, kako na nebu, tako i na zemlji; budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji. I dalje: Kruh naš svagdanji daj nam danas, kako na nebu, tako i na zemlji; i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim, kako na nebu, tako i na zemlji; i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zla, kako na nebu, tako i na zemlji!

Isus – povezao nebo i zemlju

Sjetimo se da je Isus po prvi put izrekao molitvu Očenaša tijekom znamenitoga govora na gori u kojem je predstavio ljudima Božje kraljevstvo i objasnio što to znači kada nam se nebo približi. On sam je sišao s neba kako bi povezao nebo i zemlju, i tako zemlju učinio predvorjem neba.

U nebu je Božje ime već proslavljeno, njegovo kraljevstvo uspostavljeno, njegova volja izvršena, a sada nam Gospodin daje moliti da se to na isti način dogodi i na zemlji. Moliti Očenaš znači moliti da njegovo ime bude sveto na zemlji u našim obiteljima, da njegovo kraljevstvo dođe u našu domovinu, da se njegova volja vrši u našem životu i radu.

U posljednjim zazivima Očenaša molimo za kruh svagdašnji, oproštenje grijeha, izbavljenje od zla i napasti da već i na zemlji nebeski Bog postane naša hrana, naš mir i sav naš život.

Što sve nebo znači?

Nebo je veliko otajstvo koje zasigurno ne možemo spoznati našim ljudskim istraživanjem ili mudrovanjem. Zato nije lako izgovarati ove riječi, jer mi ne znamo što sve nebo znači i kako ono izgleda. Znamo ono što nam je Bog u Isusu Kristu objavio, ali još se nije u potpunosti očitovalo ono što nam donosi nebeska proslava i blaženstvo. Važno je zato imati puno povjerenje u Boga i ono što nam on želi dati. U kojoj će se mjeri i na koji način nebo pokazati na zemlji, ovisi ponajprije o Božjoj milosti, a onda, vjerujemo, i o našoj vjeri i molitvi.

Prisutnost neba na zemlji najočitija je u slavlju svete mise. U crkvi se okupljaju svećenik i vjernici, dok sam Krist Gospodin predvodi liturgiju, a anđeli s nama zajedno slave Boga.

Zapitajmo se na kraju još jedno pitanje: bi li bilo opravdano moliti obrnuto, tj. kako na zemlji, tako i na nebu? Postoje stvari koje nas vesele na zemlji i koje bismo htjeli prenijeti u nebo. Željeli bismo i u nebu slušati glazbu, jesti slatkiše, igrati nogomet. Dakako, nebo će biti nešto potpuno novo i nešto puno bolje, ali to ne isključuje ostvarenje onih želja koje imamo na zemlji. Ako dopustimo da se ostvari molitva „kako na nebu, tako i na zemlji“, onda će doista i zemlja postati nebo i naši zemaljski životi postat će istinski nebeski.

Anđelko Katanec

SVETCI O OČENAŠU
Što su nebeske stvari? Duhovne stvari. Jer iako su učinjene na zemlji, vrijedne su neba. Kada je Duh Sveti u nama, kada je onaj koji sjedi zdesne Ocu među nama, kada postajemo sinovi u pranju (krštenja), kada smo sugrađani nebesnika, kada imamo domovinu na nebesima, može li to biti išta drugo nego nebeska stvar. I što! Nisu li naši himni koje pjevamo nebeski? Nije li naš oltar nebeski oltar?
Sveti Ivan Zlatousti