OD POVIŠENE TEMPERATURE DO PROBAVNH TEGOBA Drijen za zdravlje crijeva

Foto: Shutterstock | Drijen

Drijen (lat. Cornus mas) listopadni je grm s tamnocrvenim plodovima poznatim pod nazivom drenjine koji se često upotrebljavaju za pripravak ukusnih sokova i pekmeza. No drijen je i ljekovita biljka koja se u tradicionalnoj i modernoj medicini upotrebljava zbog adstringentnoga (stezajućega) i protuupalnoga djelovanja, ali i daleko šire od toga. Trpak okus ploda drijena posljedica je prisutnosti tanina, koji djeluju adstrigentno, a fitoncidi (aktivne biljne materije koje imaju sposobnost suzbiti rast gljivica, bakterija i nekih virusa) u bobicama djeluju protuupalno. Zbog toga drijen, uz ostale ljekovite sastojke (pektin, organske kiseline), pomaže kod crijevnih poremećaja, djeluje u zaustavljanju proljeva, ima protuupalno djelovanje, poboljšava crijevnu mikrofloru i normalizira rad probavnoga trakta. Bobice drijena bogate su vitaminom C i karotenoidima, a boju im daju antocijani, pa drijen djeluje na jačanje imuniteta, ali i na revitalizaciju cijeloga organizma, pomaže kod anemije i drugih bolesti krvi jer povećava razinu hemoglobina.

  • Crvene bobice drijena imaju antipiretički učinak (smanjenje tjelesne temperature) pa ih treba konzumirati tijekom prehlade, virusnih bolesti i gripe.
  • Kod trudnica se preporučuje konzumiranje drenjina jer utječu na povećanje razine kalija, kalcija, željeza, magnezija, vitamina E, koji su trudnicama jako potrebni.
  • Osušeni plodovi drijena sadrže pektin koji pridonosi uklanjanju toksina, oksalata i mokraćne kiseline iz tijela, a tanini jačaju površinske slojeve sluznice.
  • Bobice drijena obiluju visokom količinom kalcija, a sadrže čak dvostruko više vitamina C od naranača.
  • Sok od drijena nije preporučljivo uzimati prije spavanja jer ima stimulirajući učinak.
  • Potreban je oprez u osoba koje su sklone alergijama na jagode ili agrume jer postoji mogućnost i alergijske reakcije na drijen.
  • Drijen je koristan u liječenju hemoroida jer esencijalna ulja sadržana u koščicama djeluju protuupalno, tanini ublažavaju nelagodu i svrbež u anusu, minerali pomažu u obnavljanju cirkulacije krvi u hemoroidima, organske kiseline razrjeđuju krv, sprječavajući stvaranje krvnih ugrušaka.