OSIJEČKA UDRUGA »DAR« Briga za sadašnjost i budućnost

Udruga obitelji djece s autizmom »Dar« Osijek
Ana Lončarić, predsjednica Udruge obitelji djece s autizmom »Dar« Osijek

Od 2006. godine u Osijeku djeluje Udruga obitelji djece s autizmom »Dar« i najvećim je dijelom čine roditelji i članovi obitelji djece s autizmom te stručnjaci koji se uključuju u rad udruge. Udruga je osnovana s ciljem pomoći djeci i mladima s poremećajima iz spektra autizma od postavljanja dijagnoze nadalje. Obuhvaćene su sve dobne skupine – vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske – a tijekom godina udruga će se sve više skrbiti i o odraslima. Udruga je provodila brojne aktivnosti i projekte kojima je cilj poboljšanje kvalitete života i integracija djece s autizmom u društvo. Od 2013. provodi se projekt »Sportom do rasta« – športske radionice pod stručnim vodstvom za djecu i mlade s autizmom, koji je bio financiran preko natječaja HEP-a i Grada Osijeka. Radionice se provode i nakon prestanka projekta uz pomoć brojnih donatora. Iznimna suradnja postoji s Centrom za odgoj i obrazovanje »Ivan Štark« Osijek te humanitarnom udrugom »Od mene za tebe« iz Osijeka koja je u potpunosti organizirala i obnovila novi prostor.

Udruga je osnovana s ciljem pomoći djeci i mladima s poremećajima iz spektra autizma od postavljanja dijagnoze nadalje. Obuhvaćene su sve dobne skupine – vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske – a tijekom godina udruga će se sve više skrbiti i o odraslima.

Od prosinca 2019. zahvaljujući Maji Bonačić i njezinu »Everestingu«, i uz pomoć brojnih donatora, provode se radionice samozbrinjavanja i svladavanja osnovnih kulinarskih umijeća »Zima s terapeutom«. Poticanje instrumentalnih aktivnosti pripreme jela, ali i najosnovnije snalaženje u kuhinjskom prostoru te edukacija o prevenciji ozljeda i definiranje opasnosti u tom prostoru vrlo je važno da bi kroz postizanje što veće samostalnosti izravno utjecali na kvalitetu života te djece.

Djeca s tim poremećajima i njihovi roditelji suočavaju se s brojnim zaprjekama – od izostajanja rane dijagnoze i intenzivne rane intervencije kojom bi ostvarili puni ljudski potencijal. Potpuno izostaje podrške cijeloj obitelji u doba adolescencije koje je često vrlo intenzivno i dovodi do regresije, kriznih stanja i opasnih situacija, u kojima se obitelj nema komu obratiti. Otvaranjem Centra za autizam riješen je dio problema, no on još ne pruža usluge djeci i osobama s autizmom koja nisu polaznici Centra za autizam. Još nije riješeno što s osobama s autizmom nakon 21. godine i što će biti s njihovom djecom kad ne bude roditelja.