PAPA FRANJO U KNJIZI INTERVJUU O SVOJEM PRETHODNIKU BENEDIKTU XVI. »Nikada mi nije uskratio svoju potporu«

»El Sucesor« (Nasljednik) naslov je nove knjige izišle u srijedu 3. travnja na španjolskom jeziku, kojoj se kao prvi autor potpisuje papa Franjo

MADRID – VATIKAN • »El Sucesor« (Nasljednik) naslov je nove knjige izišle u srijedu 3. travnja na španjolskom jeziku, kojoj se kao prvi autor potpisuje papa Franjo, uz podnaslov »Moja sjećanja na Benedikta XVI.«, a kao drugi Javier Martinez-Brocal, vatikanski dopisnik španjolskoga dnevnika »ABC«. Riječ je o knjizi intervjuu u kojoj Papa izravno govori o odnosu sa svojim prethodnikom. Spomenuti je španjolski dnevnik na uskrsnu nedjelju objavio neke isječke iz knjige, koje su potom prenijeli mediji diljem svijeta.

Među ostalim papa Franjo odbacio je glasine o mogućnosti reforme izbora pape, spomenuvši da su već u proteklim stoljećima njegovi prethodnici unosili promjene u konklave. »Nisam tu ništa mijenjao jer mi se stvar činila od drugorazredne važnosti. Mehanizam je dobro funkcionirao na objema konklavama na kojima sam sudjelovao. (…) Možda bi imalo smisla promijeniti neke stvari. No one mi se ne čine hitnima i ne moram se tomu u ovom trenutku posvetiti.«

»Pustio me da rastem«

Vatikanski portal Vatican News prenio je dijelove u kojima Sveti Otac svoj odnos s prethodnikom opisuje kao prirodan, a kad su nastali problemi, stvorio ih je netko treći. »Benedikt je bio čovjek velike profinjenosti. U nekim su se slučajevima neki njime okoristili, možda i bez zloće, te su ograničili njegove pokrete. Nažalost, u određenom su ga smislu okruživali. Bio je vrlo profinjen čovjek, ali nije bio slab, bio je jak. No u sebi je bio ponizan te se radije nije nametao. Tako je puno patio«, rekao je Sveti Otac.

Neke izjave pape Franje o tadašnjem papi u miru Benediktu XVI. glase: »Pustio me da rastem, bio je strpljiv. I ako nešto nije dobro vidio, razmislio je tri ili četiri puta prije nego što mi je to rekao. Pustio me da rastem i dao mi je slobodu da donosim odluke. (…) Davao je slobodu, nikad se nije uplitao. U jednoj prigodi, kad jednu odluku nije razumio, na vrlo je prirodan način zatražio pojašnjenja. Rekao mi je: ‘Gledaj, ovo ne razumijem, ali odluka je na tebi’; ja sam mu objasnio i bio je zadovoljan. (…) Nikada mi nije uskratio svoju potporu. Možda je bilo nečega s čime se nije slagao, ali to nikada nije rekao.«

Obilježje kontinuiteta

Papa Franjo je u intervjuu ispričao zgodu kad ga je papa u miru izravno branio. »Neki kardinali« došli su Benediktu »praktički održati suđenje« optuživši Franju da promiče istospolni brak. »Jednom sam bio rekao da se ženidba, budući da je sakrament, ne može podjeljivati istospolnim parovima, ali da treba dati neko građansko jamstvo ili zaštitu stanju tih osoba. Rekao sam da u Francuskoj postoji obrazac ‘civilnih zajednica’, koji na prvi pogled može biti dobra opcija jer se ne ograničava na brak. Primjerice – mislio sam – mogu se okupiti tri starije penzionerke koje imaju potrebu dijeliti sanitarne službe, nasljedstvo, stan i slično. Želio sam reći da mi se to čini zanimljivim rješenjem.

Papa Franjo odbacio je glasine o mogućnosti reforme izbora pape: »Nisam tu ništa mijenjao jer mi se stvar činila od drugorazredne važnosti. Mehanizam je dobro funkcionirao na objema konklavama na kojima sam sudjelovao«

Neki su otišli reći Benediktu da govorim hereze. On ih je poslušao i s velikom im plemenitošću pomogao razlikovati stvari… Rekao im je: ‘To nije hereza.’ Kako me je obranio! Uvijek me je branio«, rekao je o tome Papa.

Papa Franjo se općenito osvrnuo na različite pontifikate: »Kod posljednjih papa vidim da je svaki nasljednik uvijek imao obilježje kontinuiteta, kontinuiteta i različitosti, jer u kontinuitet je svaki unio svoju osobnu karizmu… uvijek u kontinuitetu, a ne u raskidu.«

Malo je tko u medijskom svijetu previdio oštre Papine riječi na račun osobnoga tajnika pape u miru nadbiskupa Georga Gänsweina, svojedobno i prefekta Papinskoga doma, autora knjige »Samo istina«. Upitan o knjigama koje su izišle u povodu smrti pape Benedikta, rekao je: »Prouzročile su mi veliku bol: da se na dan sprovoda objavi knjiga koja me uznemirila iznoseći stvari koje nisu istinite, vrlo je žalosno. Jasno, ne pogađa me to u smislu da bi me uvjetovalo. No zaboljelo me što je Benedikt bio iskorišten. Knjiga je objavljena na dan sprovoda, a ja sam to doživio kao nedostatak plemenitosti i čovječnosti«, rekao je Papa.

Benedikt XVI. – naučitelj Crkve?

Osvrnuo se Sveti Otac i na mnoge druge pojedinosti koje su na ovaj ili onaj način vezane uz njegova prethodnika. Tako je, primjerice, rekao da je kardinal Ratzinger bio njegov izbor na konklavama 2005. godine. No kardinal Bergoglio ujedno je bio najozbiljniji Ratzingerov protukandidat. Sjećajući se tih konklava, sadašnji Papa kaže da je bio »iskorišten«, tj. da ga je skupina kardinala predložila samo zato da bi spriječila izbor kardinala Ratzingera.

Prema vlastitom kazivanju imao je 40 od ukupno 115 glasova, dovoljno za sprečavanje dvotrećinske većine. No kad je saznao za igru, poručio je kardinalima da se ne igraju njegovom kandidaturom te je za papu izabran Joseph Ratzinger. »On je bio jedini koji je u ono vrijeme mogao biti papa«, rekao je za svojega prethodnika, podsjetivši da mu je prethodio dugačak i plodan pontifikat Ivana Pavla II. »Da su izabrali nekoga poput mene, koji čini veliku pomutnju, što bi se time postiglo? Gomila nezadovoljstva, a ja ne bih mogao ništa napraviti«, rekao je papa Franjo. Pojasnio je da je kardinalima izbornicima pod prijetnjom ekskomunikacije zabranjeno govoriti o konklavama, ali se ta zabrana ne odnosi na papu.

Američki katolički portal »Crux« prenio je odgovor na pitanje hoće li se Benedikt XVI. proglasiti naučiteljem Crkve. Proces dodjeljivanja toga naslova je obustavljen, rekao je Papa. I naveo razlog: »Postoji bolest redovničkih kongregacija, a to je da traže da njihovi utemeljitelji budu proglašeni crkvenim naučiteljima. Zaustavio sam to jer taj naslov, počnemo li ga davati svakomu, gubi svoje značenje.« No papa Benedikt »svakako spada u tu kategoriju«, rekao je papa Franjo. (Da. G.)