PISMA IZ MISIJA Poticaji da svi budemo misionari

Svjetski se dan misija svake godine obilježava predzadnje nedjelje u listopadu, kao prigoda da se uvijek iznova prisjetimo kako smo kao kršćani svi pozvani biti misionari, svjedoci Božje spasenjske ljubavi prema svakomu čovjeku.

Ove se godine Svjetski dan misija obilježava 22. listopada, a papa Franjo odabrao je temu »Žar u srcu, noge na putu«, nadahnutu izvješćem o učenicima iz Emausa (usp. Lk 24, 13-35). Kao što su ta dvojica učenika ispripovjedila ostalima što im se dogodilo na putu, tako će i naš navještaj biti radosno pripovijedanje o Kristu Gospodinu, o njegovu životu, muci, smrti i uskrsnuću, o čudesima koja je njegova ljubav izvela u našem životu.

Papa Franjo poziva da krenemo prosvijetljeni susretom s uskrslim Gospodinom i oduhovljeni njegovim Duhom! Krenimo sa žarom u srcu, otvorenih očiju i s nogama na putu, da Božjom riječju zapalimo srca drugih, da otvorimo njihove oči Isusu u euharistiji te pozovemo sve da zajedno kročimo putem mira i spasenja koje je Bog dao čovječanstvu u Kristu.

CELESTINA GAVRIĆ, redovnica Družbe karmelićanki Božanskoga Srca Isusova, misionarka na Islandu:

Sveta Terezija od Djeteta Isusa našla je svoje zvanje u srcu Crkve – biti ljubav. I onda je u tom zvanju bilo najvažnije darovati samu sebe za spasenje nebrojenih duša. Ljubav i duše. Darovati sebe u ljubav prema dušama, radi njihova spasenja. Eto, to je misionar! A ona je »misionarila« i time što je imala dvojicu misionara kao duhovnu braću i njezina pisma njima sva su prožeta tim oduševljenjem za spasenjem duša. Kontemplativka, zaštitnica misija, sveta Terezija od Djeteta Isusa obećala je da će provesti svoje nebo čineći dobro na zemlji. Neka nam svima bude uzor i poticaj, Bog vas blagoslovio!

Vlč. KARLO PRPIĆ, misionar u Kamerunu:

Netko je davno ustvrdio da je najljepša stvar na svijetu čisto i radosno dječje oko – pravi odraz njegove nevine duše. »Pustite malene k meni«, ukori Isus jednom svoje nestrpljive učenike, »ne branite im pristup jer je njihovo kraljevstvo nebesko«. Crkva Kristova oduvijek je u svojim nastojanjima i duhovnom poslanju snažno i neizostavno cijenila navještaj i proglas radosne vijesti spasenja, evanđelja, u svim narodima – upravo djeci i mladima. Oni su posvuda i u svim naraštajima kao cvijet u razvoju, nada i budućnost čovječanstva. Draga djeco, sretno!

 

MIRJAM FILIPOVIĆ, redovnica Družbe služavki Kristovih, misionarka na Haitiju:

Draga djeco, mladi i svi čitatelji »Maka«, na Svjetski dan misija mnogi od vas prikazuju svoje molitve i žrtvice za djecu u dalekim zemljama svijeta. Za one koji žive u siromaštvu, koji gladuju jer nemaju što pojesti svaki dan. Za one koji su bolesni, umiru jer nema liječnika ni lijekova koji bi im pomogli ozdraviti i preživjeti. Djeca u tim zemljama nemaju sva mogućnost ići u škole, nego svojim radom pridonose obitelji. Evo, za njih se vi molite da im Isus bude blizu, pomogne im i da providi njihovim životima. Sjetite ih se češće u svojim molitvama. A nadasve budite zahvalni Gospodinu za sva dobra koja vam proviđa preko vaših roditelja u zemlji gdje živite. Bog vas grli svojom ljubavlju!

Život »iza zidina«, a zaštitnica misija!
Sv. Mala Terezija, čiji spomen slavimo u listopadu, misijskom mjesecu, pravi je primjer kako onaj tko ljubi ne zna što su ograničenja. Cijeli svoj život provela je unutar samostanskih zidina strogoga karmela, a postala je zaštitnica misija! Naizgled proturječno ali, zapravo, potpuno u skladu s Božjom logikom koja je potpuno drukčija od naše. Samostanske zidine, koje su ju naizgled odvojile od svijeta i „realnosti“, uistinu su ju oslobodile i učinile su da joj srce bude raspoloživo i otvoreno za cijeli svijet i svakoga čovjeka, osobito za one koji nisu upoznali utjelovljenu Ljubav, koja je njoj bila toliko jasna i opipljiva. (S. Ivana Margarin, FDC, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH)
Dnevna molitva sv. Male Terezije
Milosrdni Oče, molim te u ime tvojega ljubljenoga Sina, Blažene Djevice Marije i svih svetaca: užeži moju braću i moje sestre svojim Duhom Ljubavi i udijeli im milost da u drugima mogu buditi veliku ljubav prema tebi. Amen.