PISMO IZ RUANDE Veliko vjenčanje u crkvi Marije Pomoćnice

Dragi prijatelja misija! Javljam vam veliku i radosnu, pa i pomalo neobičnu vijest: u našoj crkvi Marije Pomoćnice u Ruandi – vjenčala se kći predsjednika te države!
Prvo centralno… hlađenje!

Uz katedralu i druge veće crkve u našem glavnom gradu Kigaliju, odabrana je upravo naša crkva za taj veliki događaj. Puno se govorilo o tome i spremalo za to veliko vjenčanje. Sve je oko crkve očišćeno, ograda iznutra i izvana lijepo obojena. I, što nismo mislili ni sanjali, u crkvu je uvedeno centralno hlađenje! Dar gospodina predsjednika. Tako da smo vjerojatno jedina klimatizirana crkva u cijeloj Ruandi!

Predsjednik i njegovi cijenjeni uzvanici i izabranici bili su na vjenčanju, koje je blagoslovio naš novi nadbiskup. Iz moje zajednice bio je na tom svečanom vjenčanju moj zamjenik, Ruanđanin don Jean Bosco, ostali su bili među odabranim vjernicima.

Od toga se dana u našoj crkvi još više redaju svečanosti: vjenčanja, razni jubileji, posebne mise zahvale i preporuka. Svakako da nas to sve raduje, da naša crkva – dar Marije Pomoćnice i njezinih štovatelja – služi mnogim ljudima iz cijele Ruande, da se u njoj slavi Bog i časti Majka Božja. Hvala svima vama koji ste nam pomagali u gradnji!

Misionarove muke

Uz tu radosnu vijest, želim vam predstaviti i svoju muku. Možete pretpostaviti i sami, kad se misionar vrati s odmora, da mnogi žele okusiti »bombon ili čokoladu« iz te bogate Europe. Najveći problem je to mnoštvo – i to ne samo za slatkiše. Silno mnogo je onih koji dolaze sa svojim problemima i molbama, koji mi šalju poruke i telefoniraju. Treba strpljivo slušati i naći najbolji mogući odgovor!

Tu su i siromašna djeca, đaci te roditelji djece, koji imaju puno problema vezano uz školu. Tjeraju iz škole one koji nisu platili školarinu. Mnogi ne mogu platiti, a ne mogu nastaviti učiti niti dobiti svjedodžbu ako ne podmire dugove. A bez škole nema života – ni djeci ni mladima!

To ja vama, kao prijateljima koji ovo čitate, pišem da mognete osjetiti malo naše (ne)prilike. Kako je meni teško, toliko je to još teže djeci i svim tim siromašnim roditeljima. No mi činimo što god možemo, zahvaljujući i vašoj pomoći!

Zato vas želim sve pozdraviti iz Ruande i zahvaliti u ime svih mojih prijatelja. U svoje ime i u ime njihovo obećavam svakodnevno moliti u našoj crkvi dobroga Oca Nebeskoga da vas sve blagoslovi – da budete sretni ovdje na zemlji i u vječnosti, zajedno s našom Nebeskom Majkom Marijom!

Zahvalni don Danko Litrić