PITANJA KOJA OPTEREĆUJU Kakvu misnu nakanu moliti za nestalu osobu?

Foto: Sisačka biskupija

Sin mi je nestao u Domovinskom ratu. Nemamo nikakvih informacija o njemu. Želimo uplatiti misu za njega, ali ne znam kako reći svećeniku. Teško mi je i pomisliti da se na misi govori »pokojni« ispred imena moga sina. Molim vas pomoć i savjet.

Vukovarka

Suosjećamo s Vama i zaista pokušavamo razumjeti koliko Vam je teško zbog neizvjesnosti u kojoj živite jer Vam nije poznata sudbina Vašega sina. Mislimo da bi bilo jako dobro kada biste otišli do svećenika i s njim razgovarali i rekli mu ono što ste nama napisali, a on može prikazati misu za Vašega sina na nakanu kako ćete ju Vi izraziti u dogovoru s njim. Recimo, mogli biste slaviti misu vezanu uz njegov rođendan, imendan kao dan njegova nebeskoga zaštitnika, dan krštenja ili obljetnicu primanja nekoga drugoga sakramenta. Ne mora to biti misa za pokojne jer je ljudski nadati se da Vam je sin još živ, ali može biti misa predanja njegove sudbine u Božje ruke i Božju milosrdnu ljubav.

Blagoslovljena voda nije ukras

Od roditelja sam naučio da uvijek za Sveta Tri kralja tradicionalno idem na misu kako bih uzeo blagoslovljenu vodu. No najčešće je do sljedeće godine ne upotrijebim niti potrošim. Kamo bih trebao s tom vodom i možete li mi reći kako da iskoristim tu vodu?

Čitatelj

Najbolje bi bilo kada biste blagoslovljenu vodu iskoristili za blagoslove u svojoj kući i u svojoj obitelji u raznim prigodama. Ona nije ukras koji trebamo čuvati u kući. Često zaboravimo da se blagoslovljena voda može upotrijebiti u nekim svakodnevnim i svečanijim obiteljskim prigodama – kada nam dijete prima neki sakrament, kada slavimo rođendane i imendane, obljetnice; kada dijete ide prvi dan u vrtić, školu, na fakultet; kada se prijavljujemo za posao ili jednostavno kada netko naš odlazi na put ili kada i sami s obitelju idemo na put. U svim tim prilikama, uz kratku blagoslovnu molitvu koju možemo izreći i svojim riječima, možemo poškropiti blagoslovljenom vodom svoje ukućane i sebe. Možemo blagosloviti svoje prostorije, svoje stvari – jasno uz blagoslovnu molitvu, a dobro bi bilo da izmolimo i Vjerovanje ili Otčenaš, Zdravomariju ili koju drugu molitvu. Još je mnogo drugih prigoda koje nismo spomenuli, ali se nadamo da smo Vam ipak objasnili da blagoslovljenu vodu treba upotrebljavati češće, a ne samo za blagoslov obitelji kada nas pohodi svećenik.

Župne mise »za narod«

Čuo sam za izraz »misa pro populo«. Jasno mi je da to znači »za narod«. No o kakvoj je misi tu riječ?

Josip V.

Mise »pro populo« mise su – kako i prijevod s latinskoga kazuje – »za narod«, to jest za vjernike župljane neke župe, a dužan ih je prikazivati župnik svake nedjelje, blagdana i svetkovine. To je točno određeno i Zakonikom kanonskoga prava, u kanonu 534, koji ima tri paragrafa i određuje: »(1) Pošto preuzme župu u posjed, župnik je obvezan namijeniti misu za povjereni mu narod svake nedjelje i blagdana zapovijedanih u njegovoj biskupiji; onaj koji je u tome zakonito spriječen neka to učini tih dana preko drugoga ili drugih dana osobno. (2) Župnik koji se brine za više župa, u dane o kojima se govori u paragrafu 1, obvezan je namijeniti samo jednu misu za sav narod koji mu je povjeren. (3): Župnik koji nije udovoljio obvezi o kojoj se govori u paragrafima 1 i 2 neka što prije namijeni za narod toliko misa koliko ih je propustio.«