POLJSKI FILM SNIMAN I U HRVATSKOJ Snažna ljubav unatoč svemu

Hladni rat
»Hladni rat« (Zimna wojna/Cold War); drama; redatelj: Paweł Pawłikowski; glume: Tomazs Kot, Joanna Kulig

U Hrvatskoj se prvi put održala Noć europske kinematografije (European Cinema Night) u utorak 4. prosinca, a ta čast pripala je samo zagrebačkomu kinu »Europi«. To je nov projekt Kreativne Europe – potprogram Medija u partnerstvu s europskom mrežom kina Europa Cinemas, koji je održan u 27 zemalja Europske unije u 34 kina.

No to je autorovo duboko intimno djelo posvećeno roditeljima, čiji su pojedini biografski dijelovi utkani u film, a posebice snažna ljubav koja ih je spajala unatoč svemu. Problem je najviše politički, doba hladnoga rata pedesetih i staljinizma.

Prikazan je nagrađivani poljski film »Hladni rat« oskarovca Paweła Pawłikowskoga, koji je najizgledniji favorit s najviše nominacija za »Europskoga Oscara«, nagrade Europske filmske akademije, za najbolji film, režiju, scenarij, glavnoga glumca, glavnu glumicu i montažu, koju je već potvrdio. U Cannesu je Pawłikowski nagrađen za najbolju režiju. U Hrvatskoj je film premijerno prikazan na Vukovarskom festivalu i dolazi na redovit kinoprogram. Ove je godine prvi put u Hrvatskoj izravan prijenos na televiziji dodjele nagradâ Europske filmske akademije 15. prosinca iz Seville.

»Hladni rat« doista je remek-djelo poetike i estetike, koji posebno krasi fascinantna visoko estetizirana crno-bijela fotografija i manji format slike, vrlo sličnoga stila prethodnoga filma Pawłikowskoga, mnogostruko nagrađivane »Ide«. No to je autorovo duboko intimno djelo posvećeno roditeljima, čiji su pojedini biografski dijelovi utkani u film, a posebice snažna ljubav koja ih je spajala unatoč svemu. Problem je najviše politički, doba hladnoga rata pedesetih i staljinizma. Radnja se zbiva u više država i gradova, pa tako i u Splitu, koji je sâm redatelj odabrao. Pojavljuju se dva hrvatska glumca te je Hrvatska i manjinski koproducent filma.

U filmu je mnogo glazbe, ne samo zato što su glavni likovi Wiktor i Zula glazbenici, on pijanist i dirigent, a ona pjevačica i plesačica, nego što je time dočarano i društveno-političko i njihovo privatno ozračje u doba hladnoga rata.