UZ FILM »TUGA I SLAVA« Osvrt na svoju prošlost

Tuga i slava
»Tuga i slava« (Dolor y gloria / Pain and Glory); drama; redatelj: Pedro Almodovar; glume: Antonio Banderas, Penelope Cruz, Asier Etxeandia

U kinima i na Reviji filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije (EFA) jest i film »Tuga i slava« redatelja i scenarista Pedra Almodovara, španjolskoga kandidata i za nagradu »Oscar«. Premijerno je prikazan u Cannesu, gdje je Antonio Banderas nagrađen za najbolju mušku ulogu, a skladatelj Alberto Iglesias za najbolju glazbu. Film je osvojio nagradu za najbolju scenografiju EFA-e.

»Tuga i slava« izrazito je umjetnički film visoke estetike, koji govori o umjetnosti i umjetnicima, i to posve na umjetnički način, zrcaleći u filmskom jeziku sve najbolje i najljepše od likovnih umjetnosti, glazbe i glume, te stvarajući prekrasnu, očaravajuću vizualnost. Tomu je posebice pridonijela kamera Josea Luisa Alcainea, proglašenoga 2006. godine najboljim europskim snimateljem, i upravo nagrađeni scenograf Antxon Gomez, koji su učinili da se filmski kadrovi doimaju poput najboljega slikarskoga platna. Redatelj Almodovar okupio je svoje već pouzdane, česte suradnike.

»Tuga i slava« film je za odrasle gledatelje, prave filmoljupce, no valja upozoriti i na nekoliko scena. Film je fikcionalna drama o životu ostarjeloga i bolesnoga redatelja Salvadora Malla (Banderas i kao mali Asier Flores), koji se prisjeća slave koju je stekao i ljudi koji su mu obilježili život, te posebice o stvaralačkoj, umjetničkoj kreativnosti koja je nasušno potrebna, pa se samo djelomice dotiče Almodovarove stvarnosti.

Film obiluje referencama na važna djela svjetske kinematografije te na majčinu ljubav i značajke iz djetinjstva, lijepoga, ali siromašnoga.