UZ FILM »DOBRA GODINA« Dobar odabir

Dobra godina
Dobra godina (A Good Year); drama/romanca; redatelj: Ridley Scott; glume: Russell Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney

Filmski festivali, iako su doživjeli organizacijske i programske promjene zbog koronavirusa, održavaju se na otvorenom. Prvi takav jest Festival tolerancije, 14. izdanje koje se održava na zagrebačkom jezeru Bundeku od 28. lipnja do 4. srpnja. Donosi dvanaest filmova tematski vezanih za ljudska prava, toleranciju i izbjeglice, uz slobodan ulaz. Usto su glazbeni i izložbeni programi, a edukacijski o holokaustu planira se za listopad.

Film se temelji na romanu Petera Maylea. Snimljen je izvrsnom fotografijom većinom u francuskoj Provansi, u blizini doma redatelja Ridleyja Scotta, te je prepun prekrasnih mediteranskih krajolika, dvoraca, vinograda.

Ovo je prvi put da je bez svojega počasnoga predsjednika Branka Lustiga (1932. – 2019.), našega jedinoga dvostrukoga oskarovca, koji je preminuo u studenom. Njemu je u čast festival otvoren filmom »Dobra godina« redatelja Ridleyja Scotta, kojemu je Lustig bio izvršni producent, i koji je volio. S Ridleyjem Scottom producirao je i »Gladijatora«, koji je osvojio pet Oscara, a glavne uloge u oba filma ima oskarovac Russell Crowe.

Britansko-američka romantična drama s dozom humora film je dobroga ugođaja te pokazuje na kraju fabule i dobar odabir i promjenu srca glavnoga junaka Maxa Skinnera. Temelji se na romanu Petera Maylea. Snimljen je izvrsnom fotografijom većinom u francuskoj Provansi, u blizini doma redatelja Ridleyja Scotta, te je prepun prekrasnih mediteranskih krajolika, dvoraca, vinograda. Cijela je glumačka postava i jako dobra i poznata. Odiše mirnim ladanjskim stilom života, posve različitim od užurbanoga i stresnoga u Londonu, gdje je otuđen i sebičan Max radio. Ima reference na stare francuske filmske uspješnice čiji se ulomci prikazuju.

Max dobiva poruku da je nakon smrti ujaka Henryja naslijedio imanje u Francuskoj pa putuje onamo s namjerom da ga proda. No splet okolnosti vratit će mu sjećanje na sretno djetinjstvo provedeno s ujakom…