POSEBNO UČINKOVIT KOD TUMORA PROSTATE Nar – snažni zaštitnik stanica organizma

Foto: Shutterstock | Nar

Nar (Punica granatum, lat.), zrnati šipak, mogranj, voće je s djelotvornim utjecajem na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Klinička istraživanja pokazala su da nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva jer sadrži antioksidanse poput elagične kiseline (posebno njezine derivate koji se zovu punikalagini i nalaze se u soku i kori) te puničnu kiselinu koja se nalazi u ulju nara koje se dobiva od sjemenaka. Te tvari djeluju na smanjenje kolesterola i prevenciju ateroskleroze, ali i na zaustavljanje rasta nekih vrsta malignih stanica. Istraživanja in vitro (u laboratoriju) pokazala su njegovo protutumorsko djelovanje posebno u području djelotvornosti na stanice karcinoma prostate. Ta istraživanja potvrdila su da sok od nara potiče izumiranje stanica karcinoma prostate, sprječava proliferaciju (širenje) i djeluje protuupalno. Osim toga, zbog bogata sadržaja vitamina i minerala nar se preporučuje za poboljšanje imuniteta i obnavljanja snage pa je posebno koristan športašima i rekonvalescentima (oporavak nakon bolesti).

  • Ulje nara bogato je masnim kiselinama i sadrži visoku mjeru tokoferola (vitamina E) te složeni lipid cerebrozid važan za funkcioniranje živčanih stanica. Bogato je i fitoestrogenima te olakšava simptome menopauze i promjene raspoloženja.
  • Ulje nara upotrebljava se u kozmetičkoj industriji za njegu kože jer bogat sadržaj antioksidansa, vitamina i minerala potiče epitelizaciju (zacjeljivanje) oštećene kože te hidratizira (vlaži) suhu i umornu kožu.
  • Samo sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
  • U tradicionalnoj medicini usplođe ploda i kora debla zbog sadržaja tanina koriste se za liječenje proljeva i manjih ozljeda kože, kao i za grgljanje kod infekcija usta i grla.
  • Nisu opisane nuspojave nara u umjerenoj upotrebi. No prevelika količina može opteretiti probavni sustav i uzrokovati mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev.