POSEBNOST KAPELE SV. FLORIJANA U DONJEM DESINCU Ponos na trokatni zvonik u obliku vatrogasne osmatračnice

Samoborsko-jastrebarskim krajem (71) Kapela sv. Florijana u Donjem Desincu

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Florijana u Donjem Desincu

Kapela sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, izgrađena je 1997. u središtu Donjega Desinca na trgu na kojem se nalazi i vatrogasni dom, a nedaleko od glavne prometnice za Jastrebarsko i Karlovac. Sv. Florijan je drugi zaštitnik Zagrebačke nadbiskupije i jaskanske župe te ima oltar u župnoj crkvi Jastrebarskoga. U Donjem Desincu na njegov blagdan 4. svibnja organizira se proslava sa svečanom misom u 11 sati uz sudjelovanje vatrogasaca i njihova orkestra iz obaju Desinaca te vjerničkoga puka, a povremeno se održavaju »Male vatrogasne olimpijade« uz sudjelovanje djece iz dječjega vrtića i osnovne škole.

Kapela sv. Florijana nepravilnoga je stupnjevita oblika, koji se sužava i snizuje prema svetištu. Na njoj je plošno pročelje s vratima i ulaznim povišenim prostorom, ostakljenom prednjom fasadom i raspelom kraj vrata. Na sjevernoj strani pročelja uzdiže se trokatni zvonik u obliku vatrogasne osmatračnice. Na južnoj je strani sakristija. U nepravilno oblikovanu svetištu na kraju osnovnoga dijela kapele postavljen je oltarni stol, a iza njega na začelnom zidu slika sv. Florijana u opremi rimskoga vojnika s kantom vode kojom uz anđelovu pomoć gasi vatru na jednoj kući. Kraj njegovih nogu postavljen je mlinski kamen, predmet mučeništva s kojim je bačen u rijeku Enns u rimskoj pokrajini Nuricumu u gradu Lauriacumu (danas Lorch u Gornjoj Austriji). Tijelo svetca ukopano je u gradiću Sankt Florianu blizu Linza te je iznad groba izgrađena barokna opatija. Ispod slike postavljeno je jednostavno svetohranište. Na bočnim zidovima prije svetišta su podesti na kojima su kipovi Srca Isusova i Blažene Djevice Marije. Iza ulaza, na dva stupa, nalazi se pjevalište.

Mise su nedjeljom u 8, a u neke radne dane u 17 sati. Na blagdan 4. svibnja te nakon blagdana Srca Isusova održavaju se procesije koje polaze od pila Srca Isusova iz g. 1946. do kapele sv. Florijana.