POUČAK ADMIRALA Mijenjanje svijeta nabolje započinje pospremanjem kreveta

Američki admiral William McRaven

»Pospremi svoj krevet – Male stvari koje mogu promijeniti tvoj život… a možda i svijet« na prvu se čini kao tek jedan u nizu naslova tzv. literature samopomoći, koja posebno zadnjih godina buja na policama knjižara. No upravo tu knjigu, koju je 2017. izdao ugledni britanski nakladnik »Penguin Books«, projekt »Obitelj i mediji« preporučuje kao korisno štivo. Knjigu je napisao američki admiral William McRaven na temelju svoga govora diplomantima 2014. godine na Sveučilištu Texas i koji je postao jako popularan na Youtubeu.

»Ako zaista želite mijenjati svijet, dajte najbolje od sebe u najcrnjim trenutcima. Život ne će uvijek biti pošten, ali ako želite mijenjati svijet, cijenite i neuspjehe, prihvaćajte izazove, budite hrabri, suprotstavite se nasilnicima«

»Već na prvim stranicama knjige može se shvatiti značenje tako male geste: da bismo mijenjali svijet, moramo početi od malih stvari, koje nam se možda čine i trivijalnima, no prije svega moramo početi od sebe!« piše recenzent knjige iz projekta »Obitelj i mediji«. »To je vrlo konkretna knjižica prikladna za sve, počevši od onih najmlađih koji tek pristupaju svijetu i koji će kroz riječi i anegdote iz života admirala McRavena pronaći konkretne savjete za budućnost«, objašnjava u nastavku projekt »Obitelj i mediji« i ne propušta reći da bi i roditeljima također knjiga trebala biti korisna za »osvrtanje na sadašnjost u kojoj žive i za stvaranje kritične, ali i optimistične perspektive prema sutrašnjici u kojoj će živjeti«.

Valja izdvojiti jedno od glavnih promišljanja admirala McRavena iz knjige: »Ako želite promijeniti svijet, započnite s pospremanjem svoga kreveta. Ako želite promijeniti svijet, znajte da to ne možete učiniti sami i da ćete morati procjenjivati ljude po tome koliko je veliko njihovo srce. Ako zaista želite mijenjati svijet, dajte najbolje od sebe u najcrnjim trenutcima. Život ne će uvijek biti pošten, ali ako želite mijenjati svijet, cijenite i neuspjehe, prihvaćajte izazove, budite hrabri, suprotstavite se nasilnicima. Ako želite promijeniti svijet, dokažite da ste i vi vrijedni, dajte drugima nadu. Posebno, ako želite promijeniti svijet, nemojte nikada odustati«.

3 sata dnevno provode u prosjeku mladi u Hrvatskoj na društvenim mrežama, pokazalo je jedno domaće istraživanje iz 2020. godine. Prepoloviti to vrijeme i uložiti sat i pol svakoga dana u čitanje bila bi jedna od malih promjena na koje poziva admiral McRaven.