OBITELJ I MEDIJI Pinocchijev i Geppettov poučak za odrastanje u digitalnoj eri

Pinocchio

Današnja djeca imaju pristup istim komunikacijskim sredstvima kao i njihovi roditelji i odrasli općenito. Štoviše, tehnološka je evolucija dovela do toga da su djeca i mladi »digitalni urođenici« pa su upravo oni često i u ulozi digitalnih »odgojitelja« vlastitih roditelja. No iz »Obitelji i medija« upozoravaju da to može voditi i prema zamagljivanju roditeljske uloge i umanjivanju roditeljskoga autoriteta.

Da bi bili dobri suputnici u digitalnom svijetu njihove djece, roditeljima kao primjer može služiti odnos dvojice protagonista iz jedne od najpoznatijih bajki – Pinocchija i Geppetta. Jedna od najprevođenijih bajki, koja je generacijama u raznim dijelovima svijeta cijenjena zbog svoje odgojne dimenzije, govori o avanturi lutka koji se dovodi u situacije koje su izravne posljedice njegovih odluka, izbora koji su uvijek vezani uz manje ili više uspješno razlučivanje dobroga od lošega. Geppetto tijekom čitave fabule zadržava ulogu očinske figure, on uvijek pruža potporu i upravo zahvaljujući njegovim naporima drvena lutka zapravo postaje živa.

»Roditelji moraju ulaziti u virtualni svijet kojim putuju njihova djeca, oni moraju sudjelovati u njihovu svijetu i biti suputnici na putu otkrivanja novih stvarnosti koje su dio svakidašnjice današnje djece. Djeci trebaju uzori, a upravo su očevi oni kojima je namijenjena takva uloga«

Umjesto da od Pinocchija nastane stolac, Geppetto od njega želi napraviti lutka koji će znati plesati i koji će s njim putovati svijetom, a Pinocchio prihvaća takav put. Geppetto neprestano prati lutka na njegovu putu i pomaže mu kad god se udalji od ispravnoga puta. Spreman je i na velike žrtve i odricanja za njegovu dobrobit. Pinocchio sam razlučuje, donosi ispravne i pogrješne odluke, koje ga dovode u povoljne i nepovoljne situacije. Geppetto uvijek upozorava lutka na opasnosti koje može donijeti budućnost i daje mu savjete, no to ne isključuje mogućnost da lutak samostalno donosi odluke.

»U priči o Pinocchiju Geppetto preuzima pravu ulogu oca, koja se danas čini zamagljena i kojoj je potrebna obnova. Roditelji moraju ulaziti u virtualni svijet kojim putuju njihova djeca, oni moraju sudjelovati u njihovu svijetu i biti suputnici na putu otkrivanja novih stvarnosti koje su dio svakidašnjice današnje djece. Djeci trebaju uzori, a upravo su očevi oni kojima je namijenjena takva uloga. Oni trebaju postati vođe, oni koji uče djecu kako na ispravan način razlučivati istinske vrjednote«, objašnjavaju iz »Obitelji i medija«.

Istraživanja pokazuju da mladi od 8 do 25 godina provedu i do 45 sati tjedno pred digitalnim uređajima. Oni najmlađi korisnici – djeca od dvije do pet godina – ne bi smjeli provoditi više od sat vremena dnevno u virtualnom svijetu, a čitavo to vrijeme trebalo bi uložiti u didaktičke svrhe.