NADAHNUĆE AZIJSKIH KATOLIKA Životna priča zasužnjenoga vijetnamskoga biskupa

Francois-Xavier Nguyen Van Thuan

Odgovor na pitanje što je sloboda nemoguće je sažeti u samo nekoliko paragrafa. Štoviše, odgovor na to pitanje stoljećima traže najveći teološki, književni i mnogi drugi velikani. Ipak, kao jedan u nizu primjera ispravnoga poimanja slobode projekt »Obitelj i mediji« predstavio je knjigu »Van Thuan – Slobodan iza rešetaka« koja donosi biografske crtice vijetnamskoga biskupa Francoisa Xaviera Nguyena Van Thuana, koji je proveo 13 godina u komunističkom zatvoru u Vijetnamu.

Biskup Van Thuan u zatvoru je na različite načine mučen. U zatvorskoj su ga samici pokušali natjerati da potpiše lažnu izjavu koja bi naštetila Crkvi u Vijetnamu. No ustrajao je u svojoj nepokolebljivosti. »Zašto bih potpisao lažnu izjavu? Zašto bih svoju zemlju doveo u opasnost zbog nečega što nije istina? Samo da bih mogao izići iz zatvora i živjeti u ‘slobodi’?« pitanja su koja je postavljao svojim progoniteljima, stoji u knjizi.

Iz zatvorske je samice premješten u radni logor. No iako su ondje okolnosti bile teže, našao se među ljudima, među onima koji su dospjeli u logor zbog svjetonazora koji nisu odgovarali režimu.

Jedino, a ujedno najsnažnije oružje koje je bilo na raspolaganju zatvorenicima, i na čiju je upotrebu neprestano poticao hrabri biskup Van Thuan jest – oprost. Samo je oprostom moguće nadvladati zlo, propovijedao je

Svojim riječima privlačio je i vjernike i one koji se nisu takvima osjećali. Štoviše, po muljevitoj je vodi krstio zatvorenike koji su to tražili. Neumorno je naviještao evanđelje i tumačio je kako se istinska sloboda može živjeti unatoč okolnostima koncentracijskoga logora. Tješio je one kojima je pogaženo dostojanstvo, ponekad ih čak uspijevao i nasmijati. Slavio je i euharistiju, premda su se hostije i vino doslovce krijumčarili u logor. Jedino, a ujedno najsnažnije oružje koje je bilo na raspolaganju zatvorenicima, i na čiju je upotrebu neprestano poticao hrabri biskup Van Thuan jest – oprost. Samo je oprostom moguće nadvladati zlo, propovijedao je. »Imam savjest, imam dušu – oni mi mogu jedino oduzeti tijelo«, citirao je često biskup Van Thuan riječi biskupa koji je podnio mučeništvo za Crkvu. Iz zatvora je izišao netom prije globalnoga sloma komunizma, 1988. godine, promjena koja nije izravno zahvatila i njegovu zemlju, Vijetnam, koji je i danas službeno komunistička zemlja. Godine 1991. režim mu je dopustio odlazak u Rim, no ne i povratak. Za pontifikata Ivana Pavla II. uzdignut je najprije na čast nadbiskupa, a ubrzo je postao i kardinalom.

Vijetnamskoga biskupa Francoisa Xaviera Nguyena Van Thuana 2017. godine papa Franjo proglasio je slugom Božjim.