PRAIZVEDEN U SPLITU IBSENOV »NEPRIJATELJ NARODA« Živi li pošten čovjek?

Neprijatelj naroda
Neprijatelj naroda: Henrik Ibsen; HNK Split; redateljica Nenni Delmestre; uloge: Elvis Bošnjak, Trpimir Jurkić, Petra Kovačić Pavlina, Filip Radoš…; scenografija i glazba: Lina Vengoechea; kostimografkinja: Sara L. Caparin; svjetlo: Zoran Mihanović; ton: Petar Ivanišević. Praizvedba: subota 21. siječnja.

Drama HNK-a Split praizvela je Ibsenovu dramu »Neprijatelj naroda« u adaptaciji Elvisa Bošnjaka i u režiji Nenni Delmestre. Središnji lik drame dr. Thomas Stockmann (Elvis Bošnjak) liječnik je u popularnom kupalištu, koji otkriva da je ono zatrovano i opasno za život pa predlaže skupe popravke. Kao što moralna disciplina zahtijeva određen napor, tako i čišćenje vode iziskuje i žrtve i ulaganja – na koja zajednica, predvođena njegovim bratom, gradonačelnikom Peterom Stockmannom (Trpimir Jurkić), nije spremna. Zbog ustrajanja da očisti stvarnu i moralnu kaljužu dr. Stockmann je proglašen neprijateljem naroda te mu je ugrožena budućnost vlastite obitelji.

Središnji je motiv drame opće dobro, koje stvara sukob između ćudoređa i probitaka, istine i gospodarstva, a tamo gdje je probitak cilj nema mjesta za istinu. Može li se to suzbiti i spriječiti?

Bošnjak je osuvremenio klasičnoga Ibsena, koji je napisao bezvremenu dramu (prije stoljeće i pol), vječnoga zviždača, čovjeka kojemu se divimo, ali ga teško pronalazimo jer to ne želimo biti. Ono što je Ibsen na kraju 19. st. predvidio dogodilo se. Vladavine masa, krvave revolucije, studenski pokreti, kulturna i seksualnu revoluciju, beznađe koje guta sve i dovodi u upit ćudoređe, obezvrjeđuje ljudski život i pretvara čovjeka u isprazni bankarski čip, javna priopćivala u duhovno blato, izrodivši jalovi i krvavi komunizam, bešćutni kapitalizam, kroz sumrak slobode, liberalne i lažne demokracije, ekološke katastrofe… Središnji je motiv drame opće dobro, koje stvara sukob između ćudoređa i probitaka, istine i gospodarstva, a tamo gdje je probitak cilj nema mjesta za istinu. Može li se to suzbiti i spriječiti? Ili ti poštenjaci u narodu samo mogu sloviti kao naivci i budale. Postavlja se upit ne živi li taj pošteni čovjek u svakome?