PRAZNOVJERJE U ERI DRUŠTVENIH MREŽA Isus traži istinu i ljubav prema istini

Foto: Shutterstock

Ovih sam dana na WhatsApp dobio ovu poruku: »Vrijedi pročitati!!! Jedan je musliman u Egiptu ubio svoju ženu zbog toga što je čitala Bibliju!!!? Pokopao ju je s njihovom tek rođenom bebom i osmogodišnjom kćerkom. Djevojčice su zakopane žive! Tada je prijavio policiji da je ujak ubio djecu. Petnaest dana kasnije umro je jedan član te iste obitelji. Kada su ga išli pokopati, pronašli su dvije djevojčice u pijesku – ŽIVE! Čitava zemlja je izvan sebe zbog svega ovog. Čovjek koji je ubio svoju ženu i zakopao kćeri bit će pogubljen. Stariju djevojčicu su upitali kako je uspjela preživjeti. Ona je odgovorila: ‘Svaki dan nam je dolazio muškarac u sjajnoj bijeloj odjeći. Imao je rane na rukama. Rane su krvarile. On nas je hranio. On je također probudio moju mamu kako bi mogla dojiti moju sestru.’ Intervju s njom prikazan je na egipatskoj nacionalnoj televiziji. Intervju je vodila muslimanka obavijena velom. Ona je rekla na televiziji: ‘No nije mogao biti nitko drugi doli sam Isus, jer nitko drugi ne čini ovakve stvari!’ Muslimani vjeruju kako bi Isa (Isus) učinio ovako nešto. Ali rane znače da je on zaista bio razapet, a također je jasno i da je živ. Također je jasno da dijete nije moglo izmisliti priču poput ove i da nije bilo drugog načina da ova djeca prežive osim istinskog čuda! Pred muslimanskim je vođama teško vrijeme odluke kako da se postave prema svemu. A popularnost filma Pasija ne ide im na ruku! Budući da je Egipat obrazovni i medijski centar Bliskoga istoka, vijest će se ubrzo raširiti. Krist još uvijek okreće svijet naglavce! Molimo Vas da proslijedite ovo drugima i Gospodin će Vas neizmjerno nagraditi. ‘Tko se postidi mene i mojih riječi pred ovim preljubotvornim i grješnim naraštajem, toga će se i Sin Čovječji postidjeti kada dođe u slavi svoga Oca sa svetim anđelima’ (Mk 8,38). Ne brinite se kako će reagirati oni kojima ćete proslijediti ovaj tekst. Oni možda neće učiniti ništa! Ako bude tako, samo ispunite svoj dio i otresite prašinu! Isus Vas voli!«

Ja sam svoje učinio: proslijedio sam ovu poruku vama, u Glas Koncila, jer me zanima vaše mišljenje.

Čitatelj, Zagreb

I dobro ste učinili što ste ovaj tekst poslali nama, a niste ga (barem se nadamo, jer o tome ne pišete) proslijedili drugima sa svojega mobitela. Ovakvih je »priča«, koje u sebi imaju naizgled pobožnu poruku, u virtualnom svijetu današnjih brzih digitalnih komunikacija sve više, a svaka od njih u sebi sadrži cijeli niz ničim potvrđenih »događaja« za koje nema nikakvih ozbiljnih i preciznih argumenata i dokaza. Takve poruke navode na praznovjerje, a praznovjerje je grijeh. Ova poruka koju ste dobili samo je jedna u nizu, po svemu sudeći, izmišljenih poruka kojima ni sam cilj nije u potpunosti jasan. Komu bi takve poruke, ako je pravi vjernik, kršćanin i katolik, trebale biti namijenjene?

Zato bismo se kao vjernici trebali postaviti poput Vas i ne prosljeđivati ih svojim prijateljima, premda nam se na prvi pogled mogu činiti »simpatičnima i poučnima«. A one to zapravo nisu, jer izmišljotine ne mogu biti ni simpatične ni poučne. One ne pridonose ni rastu vaše ni ičije vjere. One nas ne utvrđuju niti nas učvršćuju u nasljedovanju Isusa Krista, Sina Božjega, onakvoga kakvoga mi poznajemo u svojoj vjeri i koji je doista činio i koji čini čuda, premda se na njega pozivaju. Pa i u Egiptu i posvuda po svijetu.

Ova izmišljotina koju ste primili i koju ste proslijedili nama prepuna je paušalnih tvrdnja i nekorektno nas navodi na pogrješna razmišljanja. Ona je toliko općenita da je očito da ne govori istinu, jer uobičajeno istinu vežemo uz povijesno provjerljiva imena, mjesta, datume, događaje. Ova poruka ništa od toga nema. Možda je nastala u doba kada se tek počeo prikazivati film »Pasija« Mela Gibsona (snimljen je 2004.), koji je doista bio i jest popularan među vjernicima, ali možete li vjerovati da bi se taj film prikazivao i u Egiptu? Je li Vam vjerodostojno kad Vam netko piše da se o toj vijesti govorilo i izvještavalo na »egipatskoj nacionalnoj televiziji«? Jeste li se pitali: A kada je to bilo i zašto to ne piše u ovoj poruci? I tko je ta nepoznata muslimanka obavijena velom koja je vodila razgovor i kako je to moguće? Kako je moguće da su djevojčice bile zakopane u pijesku, a netko je onda nakon petnaest dana išao nekoga zakapati u taj isti pijesak? A grobna mjesta i groblja? A mrtva majka koja doji svoje tek rođeno dijete?

Istina iz ove priče koju ste nam dostavili jest da dijete nije moglo izmisliti priču poput ove. Djeca to ne čine. Ona su nevina i iskrena, kao što su bili mnogi vidioci kroz povijest Crkve – navodimo samo Luciju, Franciska i Hijacintu iz Fatime te Bernardicu iz Lurda. Djeca ne izmišljaju ovakve priče, ona prenose što su doživjela i što su vidjela. Odrasli su ti koji izmišljaju ovakve priče. Ponekad s dobrim nakanama. Ali, u ime istine i u ime Istine – Krista – ne smije se izmišljati niti se smije lagati. Ne smije se izmišljenim pričama vjernike poticati na promjenu ponašanja, na vjerovanje, na jače prianjanje uz Krista. Ne smije! Ne smije se jer je nemoralno i jer je grješno. Isus to ne traži ni od koga. Isus traži istinu i ljubav prema istini. I ne, ne će Vas Isus nagraditi ako ovu poruku proslijedite dalje svojim mobitelom. Pa kakav bi to bio Bog? Hoće li Vas kazniti ako to ne učinite? I što to pada ljudima na pamet kad ovako pišu? I za kraj samo još jedna rečenica: biblijski citat koji je sadržan u ovoj poruci ispravno glasi ovako: »Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi u ovom preljubničkom i grješničkom naraštaju – njega će se stidjeti i Sin Čovječji kada dođe u slavi Oca svoga zajedno sa svetim anđelima.« I to Vam nešto govori o autoru ili autorima poruke koju ste primili. Potičemo i Vas i sve naše čitatelje da u korizmi molite za autore te i sličnih poruka, da i oni shvate ozbiljnost Isusova poziva: »Obratite se i vjerujte evanđelju!« (Mk 1, 15).