PRERUŠAVANJE ZA PREŽIVLJAVANJE Kada djeca spašavaju obitelj

Skrbnica
»Skrbnica« (The Breadwinner); animirani film; redateljica: Nora Twomey; glasovi: Saara Chaudry, Soma Chhaya

Od 8. do 14. travnja održava se 12. festival tolerancije – JFF Zagreb u kinima »Europa«, »Tuškanac« i »Kinoteka«. I ove godine imaju bogat filmski i popratni program, u kojima se nalaze i filmovi za djecu i obitelji. Tako je već prvi dan prikazan izvrstan obiteljski irsko-kanadski dugometražni animirani film »Skrbnica«, koji je nominiran za Oscara, a u nizu nagrada dobio je i najvažniju američku za animirane filmove Annie, kao najbolji neovisan film.

Riječ je o 11-godišnjoj djevojčici Parvani koja se odjenula poput dječaka da bi mogla izići iz kuće, jer talibani su to zabranili svim ženama, i prodajući razne predmete prehraniti majku, sestru i brata, te otići spasiti otca kojega su odveli u zatvor.

Film »Skrbnica« nastao je prema romanu »Djevojčica iz Afganistana: Hraniteljica« Kanađanke Deborah Ellis, koji je preveden i objavljen i kod nas. Radnja se zbiva u Kabulu, u Afganistanu, 2001. godine, u teško vrijeme kada su talibani zauzeli grad i posve promijenili živote stanovnika. Iako je to drama, zahvaljujući kreativnomu filmskomu timu na čelu s irskom redateljicom i suscenaristicom Norom Twomey – koja je sudjelovala u stvaranju irskih nagrađivanih umjetničkih animiranih filmova »Tajna Kellsa« i »Pjesma mora« slične stilistike – film ima očaravajuću vizualnu ljepotu, posebice prekrasno oslikane afganistanske krajolike. Usto su poučne priče koje djevojčica priča malomu bratu prikazane kao zabavni, lijepi i poetski umetnuti dijelovi. Sve to prati vrlo prikladna i dojmljiva glazba braće Jeffa i Mychaela Danna. Produkcijski tim priredio je vrlo dobru edukativnu internetsku stranicu filma, koja nudi i povijesnu i animacijsku poduku.

Riječ je o 11-godišnjoj djevojčici Parvani koja se odjenula poput dječaka da bi mogla izići iz kuće, jer talibani su to zabranili svim ženama, i prodajući razne predmete prehraniti majku, sestru i brata, te otići spasiti otca kojega su odveli u zatvor. No ona nije bila jedina djevojčica koja je prerušena zarađivala za život. Bila je to i njezina prijateljica Shauzia…