PRIHVATILIŠTE IZ KOJEGA DVIJE TREĆINE KORISNIKA IZIĐU KAO NOVI LJUDI Od vrta do doma

Prihvatilište »Ruže sv. Franje«
Snimio: I. Tašev | Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje« u Rijeci
Angela Lovrić, prof. rehabilitatorica, OFS MB Trsat, Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje«, Rijeka

Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje« u Rijeci jedan je od karitativnih projekata Franjevačkoga svjetovnoga reda, Mjesnoga bratstva Trsat koje ga je osnovalo i vodi. Otvoreno je 27. ožujka 2007. Prihvatilište se financira donacijama raznih poduzeća i dobrotvornim prilozima građana, uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. U proteklih deset godina neprekinuta djelovanja u prihvatilištu je boravilo više od 600 korisnika, od čega ih je više od 70 posto uspješno resocijalizirano.

Jedan od pokazatelja senzibiliziranosti različitih osoba za rad s beskućnicima je i činjenica da sada djeluje 40 stalnih volontera, a ukupno je kroz prihvatilište prošlo njih više od 250. Provedba je toga programa trajna jer su potrebe i problemi korisnika i dalje izrazito naglašeni. U proteklim godinama prosječno je bilo aktivno 50-ak volontera koji učestalo sudjeluju u radu projekta te nekoliko desetaka onih koji povremeno sudjeluju u radu projekta. Volonteri sudjeluju najčešće kao poslužitelji večera te dovoze večeru iz donacija neradnim danima, ali i u područjima koji uključuju zdravstveno-medicinske savjete i pomoć, psihoterapeutski rad, edukacijsko-rehabilitacijski rad, prevođenje raznih materijala, kreativne radionice.

S ciljem resocijalizacije beskućnika provodi se mnogo aktivnosti, a među ostalim pokrenut je i resocijalizacijski projekt »Eko vrtovi« koji poboljšava radne vještine beskućnika i priprema ih za rad edukacijama za zapošljavanje. Cilj je da se mogu sami prehraniti pri izlazu iz prihvatilišta. Plodovi iz vrta na raspolaganju su korisnicima prihvatilišta i obitelji za koje se ono skrbi više godina, a ostatak se plasira na tržište u suradnji sa socijalnom zadrugom »Put« te se očekuje i otvaranje prostora za zapošljavanje beskućnika. Cilj je projekta kroz radne navike i vraćanje samopouzdanja vratiti beskućnike u svijet rada. Vrt bi bio edukacija kako za njih tako i za djecu iz vrtića i osnovnih škola i ostale građane.

Vrt je izrađen bez kopanja, da bude u skladu s prirodom, ekološki, a prinos je daleko veći od onoga klasičnoga. Korisnici su sudjelovali u sadnji povrtnica, vrlo su zadovoljni, vratilo im se samopouzdanje i volja za daljnji rad. Korisnici koji nađu posao i smještaj i koji više ne mogu biti u prihvatilištu i dalje su neizravni korisnici. Ako im treba pomoć za plaćanje stanarine, ako su gladni ili im je potrebna koja druga vrsta pomoći, javljaju se u prihvatilište.