PRIZNANJE ŽUPNOM DOPISNIKU MIRKU KNEŽEVIĆU Svjedok bogatog vjerskog života župne zajednice

Mirko Knežević iz Josipovca Punitovačkoga, najstariji župni dopisnik Tiskovnoga ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije (1943.), a inače učitelj u mirovini, svečano je 25. kolovoza na folklornoj manifestaciji »Slovaci do Drlaku« u Josipovcu Punitovačkom proglašen počasnim građaninom općine Punitovci.

Odluka o njegovu proglašenju počasnim građaninom donesena je jednoglasno na sjednici Općinskoga vijeća Općine Punitovci, na inicijativu načelnice općine Jasne Matković, koja mu je i uručila Plaketu počasnoga građanina. U obrazloženju predsjednica josipovačke Matice slovačke Rozalija Kukučka rekla je da je to proglašenje priznanje Kneževiću za 50 godina nesebična rada i zalaganja u društvenom, kulturnom i javnom životu općine Punitovci i široj zajednici. Tom proglašenju prethodilo je i posebno priznanje i nagrada Općine Punitovci uručena Kneževiću 8. lipnja ove godine na Dan općine Punitovci na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća.

Mirko Knežević rođen je 12. veljače 1943. u Babinoj Gredi. Nakon završene učiteljske škole radio je u Vranovcima, a potom u Slavonskom Šamcu. Od 1. veljače 1968. dolazi u Josipovac Punitovački za ravnatelja škole. Na tom radnom mjestu u dva je navrata proveo 21 godinu, a nakon demokratskih promjena od 1993. do 2000. bio je i prvi načelnik općine Punitovci. Radni vijek završava u svom pozivu učitelja i odlazi 2008. u mirovinu. Tijekom radnoga vijeka isticao se kulturnim, javnim i društvenim aktivnostima, posebno u Josipovcu Punitovačkom, Đakovu i općini Punitovci.

Uz suradnju s lokalnim i mjesnim medijima, Knežević je župni dopisnik župe sv. Ladislava Punitovci pri Tiskovnom uredu Đakovačko-osječke nadbiskupije od 2010. godine. Čestitajući svomu dopisniku na imenovanju počasnim građaninom, župnik navedene župe dr. Đurica Pardon ističe: »Gospodin Mirko Knežević vrlo pomno fotografira i – što je još važnije – tekstom prati svaku fotografiju. Tekstovi koji nastaju iz njegova pera pokazuju vještinu primjećivanja onoga što je važno u životu naše župne zajednice. Koliko je važna služba župnoga dopisnika svjesni smo tek kada vidimo i radujemo se objavljenim vijestima iz naše župe, kada svoje lice vidimo na objavljenim fotografijama, kada se za našu župu čuje, kada drugi čitaju o nečemu što smo mi postigli. Odgovorna je to zadaća, koju Mirko Knežević, unatoč tomu što je umirovljenik, s radošću još uvijek obavlja, te osim njega nitko do sada nije toliko pisao iz ove župe.«

Članci dopisnika Kneževića, osim na mrežnoj stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije (www.djos.hr) objavljeni su i u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, Glasu Koncila te na mrežnim stranicama Informativne katoličke agencije. Vijesti koje piše svjedočanstvo su bogata vjerskoga života župne zajednice Punitovci. (TU)