ISKORAK ŠKOLE I ŽUPE U BIZOVCU Program uz koji su mladi zaboravili na mobitele

Snimio: S. Školka

»Prijatelji u prirodi BIZOVAC 2018.« naziv je projekta koji su pokrenuli učenici Osnovne škole Bratoljuba Klaića u Bizovcu, a prvi od četiriju kampova održan je u petak i subotu 1. i 2. lipnja na zemljištu iza crkvenoga dvorišta u Bizovcu, što je pokazatelj dobre suradnje škole i župe. Više od osamdeset sudionika činili su učenici OŠ Bratoljuba Klaića sa svojim gostima iz Ladimirevaca, Požege i Rijeke. Nositelji projekta mladi su župe sv. Mateja iz Bizovca i mladi župe sv. Ane iz Brođanaca, na čelu s učenicima osmoga razreda koji su uložili najviše truda i vremena. Partneri u realizaciji prvoga kampa bili su skauti Đakovačko-osječke nadbiskupije te pripadnici Crvenoga križa iz Valpova. U projekt su se uključili nastavnici koji su pripremili više od deset tematskih radionica. Općina Bizovac osigurala je tehničku potporu za električnu energiju, rasvjetu i opskrbu vodom tijekom kampiranja, a načelnik Srećko Vuković pobrinuo se da kamp bude zaštićen i od komaraca.

Smještaj je bio u 25 šatora, koje su kupili roditelji i poklonili školi za realizaciju sličnih aktivnosti. Cilj koji je ostvaren boravkom u prirodi ogledao se u međusobnom druženju djece i mladih uz brojne igre, skautske vještine i radionice. Moderatori kampa bili su skauti Filip Sertić, voditelj skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije, i Petar Šimunić, voditelj skauta Zagrebačke nadbiskupije. U okruženje prirode uklopila se i prezentacija rada terenske jedinice Crvenoga križa iz Valpova. Prvi kamp održan je na temu »Laudato si« koji se odnosio na završetak ovogodišnje župne kateheze budući da su u kampu sudjelovali polaznici župne kateheze u župama Bizovac i Brođanci. U projekt su se uključili i članovi Frame Tvrđa iz Osijeka te članovi Crvenoga križa iz Valpova. Domaćin kampa bio je bizovački župnik Zoran Ćosić koji je sve sudionike počastio ručkom, a brođanački župnik Ivan Marković pobrinuo se da tijekom dva dana ne uzmanjka drugih zalogaja.

Zanimljivo je da su svi roditelji djecu u kamp odlučili poslati bez mobitela, a dvodnevni boravak potvrdio je da bi te naprave uz bogat program bile suvišne. (AL/SŠ)