ŽIVI MOZAIK IRAČKIH KRŠĆANA U »predahu« od žalovanja i odmicanju od ratne tragedije stvaraju umjetnička djela

Foto: Latinski jeruzalemski patrijarhat | Projekt je uključio 38 iračkih izbjeglica i naučio ih zanatu izrade mozaika koji im donosi zaradu

Od izbjeglištva u Jordan u kolovozu 2014. godine irački kršćani žive u improviziranim crkvenim prostorima i dvoranama, a mnoge humanitarne organizacije pomažu onima koje su rat i progonstvo Islamske države doveli do oskudice te nedostatka prihoda i sredstava za život. Dobru volju prema raseljenim kršćanima koji su se raspršili po području cijeloga Bliskoga istoka pokazala je i vlada u Jordanu pruživši mogućnost korištenja javnoga zdravstva i obrazovanja za djecu koje financira Sveta Stolica.

U »predahu« od žalovanja i odmicanju od ratne tragedije kroz koju su prošli iračkim kršćanima pomažu i drugi Caritasovi projekti koji se organiziraju, poput radionica stolarije, izrade rukotvorina od gline i voska, tečajeva kuhanja i ugostiteljstva.

Projekt koji provodi Latinski jeruzalemski patrijarhat posebno je zanimljiv. Oni su već u tri navrata – posljednji put u lipnju – organizirali radionicu »Živi mozaik« u kojoj podučavaju izbjeglice kako izraditi mozaike u različitim stilovima rabeći klasične alate – čekić i dlijeto. Radionice se održavaju u Madabi, gradu u svjetskim razmjerima poznatom po bizantinskim mozaicima i povezanosti s antičkom umjetnošću, koji se nalazi 30 kilometara jugozapadno od Amana. Cilj je projekta, koji je do sada obuhvatio 38 sudionika, naučiti izbjeglice zanatu koji im može donijeti zaradu jer dnevno uprihode 14 dolara (oko 90 kuna).

Koristi inicijative »Živi mozaik« višestruke su, a o njima svjedoče i sami sudionici koji potvrđuju da im se sudjelovanjem u programu otvorila mogućnost zapošljavanja i poboljšavanja vlastitoga proračuna, a te su im aktivnosti pomogle u ispunjavanju slobodnoga vremena te razvoju sposobnosti i vještina u umjetnosti izrade mozaika.

»Sada smo zauzeti stvaranjem, ne mislimo samo o svojim problemima. Učimo nove sposobnosti i razvijamo vještine«, rekao je profesor biologije kojemu je taj jedinstveni projekt obnovio osjećaj vrijednosti. Latinski patrijarhat iz Jeruzalema u tom projektu podupiru tvrtke sponzoriranjem materijala i sirovina koji se rabe u radionicama, kao što su kamen za mozaik, ljepila, drveni okviri, boje za slikanje…

U »predahu« od žalovanja i odmicanju od ratne tragedije kroz koju su prošli iračkim kršćanima pomažu i drugi Caritasovi projekti koji se organiziraju, poput radionica stolarije, izrade rukotvorina od gline i voska, tečajeva kuhanja i ugostiteljstva.