PRVA FILMSKA PRILAGODBA SLAVNOGA TOLKIENOVA DJELA Problemi s prstenom

Gospodar prstenova
»Gospodar prstenova« (The Lord of the Rings); animirani film; redatelj: Ralph Bakshi; glasovi: Christopher Guard, John Hurt

Ovogodišnji Animafest Zagreb, Svjetski festival animiranoga filma, održava se od 7. do 12. lipnja i opet ima sve natjecateljske i nenatjecateljske programe. Donosi 350-ak filmova, od onih za djecu i obitelji do onih isključivo za odrasle gledatelje. Među njima su i 23 kratkometražna hrvatska filma te posebna i raznovrsna tematska skupina Ljubav. U Obiteljskom je programu francuski dugometražni film »Calamity«, o legendarnoj američkoj junakinji.

Animafestovu nagradu za životno djelo dobiva američki animator Ralph Bakshi (1938.) čija će se tri dugometražna animirana filma prikazati u programu Majstori animacije. Njegov film, kojim će se zatvoriti festival, jest »Gospodar prstenova« iz 1978. godine. To je prva filmska prilagodba slavnoga Tolkienova epskoga trodijelnoga romana, koji je kasnije dobio popularnu igranu inačicu.

Ralph Bakshi dobio je dopuštenje Tolkienove kćeri za prilagodbu, koja traje više od dva sata, a primjerena je odraslima i mladima. Bakshija i njegove filmove smatralo se Disneyjem za odrasle. Njegova »Gospodara prstenova« vrlo je lako pratiti, pregledan je. Pozitivni likovi, posebice hobiti, veoma su simpatično oblikovani, a negativni imaju zasebnu estetiku i stvaraju kontrapunkt. Scenografija je lijepo oslikana, a dobra glazba upotpunjuje atmosferičnost. Radnjom film obuhvaća prvu knjigu »Prstenova družina« i dio druge, »Dvije kule«, stvarajući cjelinu o problemima s čarobnim prstenom i mirom u Međuzemlju.