PUT DO FILMSKOGA PLATNA – HOLLYWOODSKA PREVARA Prljave igre

Hollywoodska prevara
»Hollywoodska prevara« (The Comeback Trail); komedija/krimić; redatelj: George Gallo; glume: Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Morgan Freeman, Zach Braff

Što se sve zbiva na snimanju filmova, kolika je i kakva uloga producenata, što se sve krije iza naizgled hollywoodskih uspješnica i kakve su glumačke zvijezde, oduvijek je zanimalo široko gledateljstvo, a američki su filmski studiji snimili više filmova o tome.

Igre oko novca

Iza blještavila i zlatnoga sjaja filmova često su vrlo prljave igre koje se vrte oko novca – zarade i dugova, što pak uzrokuje mnoge manipulacije, nemoralne nakane i pokušaje. Katkad se neetičnost uvuče i u teme, radnje filmova, pa izazove i prosvjede gledatelja.

No Hollywood se znao i samoironično predstaviti u filmskim uradcima, često na granici komedije i kriminalističkoga ili trilerskoga žanra. Jedan od takvih je i film iz 1982. godine »The Comeback Trail« redatelja Harryja Hurwitza. On je pak postao nadahnuće istoimenoga američkoga filma iz 2020. hrvatskoga naslova »Hollywoodska prevara«, u režiji Georgea Galla.

Trojica slavnih oskarovaca

U njemu su glavni glumci trojica slavnih oskarovaca Robert De Niro, Tommy Lee Jones i Morgan Freeman. Oni vrlo ležerno, duhovito i uspješno nose film te izvode odlične akcijske scene, često nasilne, otkrivajući prljave producentske igre i nemoralne nakane te sebične pojedince i naivne filmske sanjare.

Riječ je o producentu Maxu koji je dužan investitoru Reggieju, pa s filmskim zanesenjakom nećakom Walterom (Braff) pokuša angažirati nekadašnju zvijezdu Dukea Montanu, sada razočarana starca…