RAĐANJE SVJETSKI POZNATE PJESME Milost i opraštanje

Mogu samo zamisliti
»Mogu samo zamisliti« (I Can Only Imagine); drama; redatelji: Andrew i Jon Erwin; glume: J. Michael Finley, Dennis Quaid

Prvi kršćanski film koji su režirala braća Andrew i Jon Erwin jest američka biografska drama »Mogu samo zamisliti«. Dobra dramaturgija, režija i gluma stvaraju uvjerljivost i snažan dojam na gledatelje. Nije bio u hrvatskim kinima, ali je dostupan na internetskim platformama. Film je dobio pet nagrada i četiri nominacije, i to ponajprije kao najbolji nadahnjujući film.

A film je pak nadahnut istinitim događajima iz života glazbenika Barta Millarda (1972.) te sadrži dosta kršćanske popularne glazbe i posebice njegove gospel-pjesme. U bîti to je priča kako je nastala njegova svjetski poznata pjesma »I Can Only Imagine«.

Bart je imao veoma teško djetinjstvo s nasilnim otcem zbog kojega ih je majka napustila, a on je otišao nakon srednje škole. Film vrlo vješto spaja događaje iz djetinjstva, mladosti i sadašnjosti prikazanoga Bartova života, a izvrsno ga utjelovljuje J. Michael Finley, iako mu je to prva uloga. Njegova otca Arthura, koji nije bio vjernik, odlično glumi Dennis Quaid. Majka je bila ta koja mu je pokazala put vjere, poslavši ga kao desetogodišnjega dječaka u ljetni kršćanski kamp.

Promijenila ga Božja milost

Upravo su mu vjera, glazba i djevojka bili utjeha, nada i oslonac dok se teško probijao kroz život i nosio duboke rane u duši. Nakon više godina posjetio je otca koji je bio teško bolestan, te se iznenadio koliko se promijenio. Otac je postao vjernik i prvi put bio ljubazan sa sinom.

Bart je shvatio da ga je promijenila Božja milost i osjetio je njezinu iscjeljujuću snagu. To mu je dalo mogućnost da mu sve oprosti. Time je dobio unutarnju slobodu i nadahnuće za spomenutu pjesmu, u kojoj je opisao oproštenje i pomirenje s otcem, što je prije mogao samo zamišljati.