Šafran (Crocus sativus, lat.) pokazuje velik terapijski potencijal zahvaljujući bogatu fitokemijskomu sastavu i izraženim farmakološkim učincima. U posljednjim desetljećima znanstvena istraživanja potvrdila su niz farmakoloških svojstava šafrana, uključujući antidepresivno, neuroprotektivno, antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Šafran također nudi zaštitne učinke protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti, depresije, ateroskleroze i drugih bolesti. U šafranu je identificirano više od 150 spojeva, uključujući terpenoide, antrakinone, aminokiseline i alkaloide.
Glavni bioaktivni spojevi šafrana, krocini, safranal i picrocrocin, odgovorni za njegovo djelovanje, predmet su intenzivnoga istraživanja u kontekstu primjene u suvremenoj fitoterapiji. In vitro i in vivo studije pokazale su da krocini koče razmnožavanje stanica kod različitih vrsta karcinoma (dojke, jetara, debeloga crijeva). Iako su rezultati obećavajući, klinička potvrda još izostaje. Ostali aktivni sastojci uključuju zeaksantin, likopen, karoten i vitamine, posebno riboflavin i tiamin. Šafran se upotrebljava u obliku kapsula, tinktura i čajeva. Sigurna dnevna doza iznosi do 30 mg ekstrakta šafrana. Doze iznad 5 g mogu biti toksične, a iznad 20 g potencijalno smrtonosne.