IZ PORODICE KRSTAŠICA Brokula – »super povrće« u zaštiti zdravlja

Foto: Shutterstock

Brokula (Brassica oleracea, lat.), zbog visokih udjela različitih bioaktivnih spojeva koji pozitivno utječu na ljudski organizam često je nazivana i superpovrćem. Ona je, kao i ostalo povrće iz porodice krstašica (kupus, cvjetača, prokulice), bogata aktivnim tvarima koje pomažu u zaštiti organizma od tumorskih i kardiovaskularnih bolesti. Stoga je i brokula najviše proučavana u znanstvenim istraživanjima vezanim uz prevenciju malignih bolesti. Brokula je dobar izvor fitokemikalije glukozinolata čijim se enzimskim reakcijama tijekom konzumacije stvaraju spojevi izotiocijanati koji efikasno inhibiraju (koče) razvoj različitih tumora. Među tim spojevima najsnažniji i najzastupljeniji jest spoj sulforafan koji aktivira mnoge antioksidativne i protuupalne procese u organizmu te utječe na detoksikacijske mehanizme koji pospješuju izlučivanje tvari koje mogu uzorkovati rak (primjerice benzen koji se nalazi u duhanskom dimu, ispušnim plinovima i slično). Osim zaštitnih djelovanja na stanice organizma, zbog bogatoga sadržaja ostalih polifenolnih spojeva, vitamina, minerala i vlakana, brokula je učinkovita u zaštiti od brojnih kroničnih bolesti, a posebno kardioloških, cerebrovaskularnih, dijabetesa i neuroloških bolesti.

  • Brokula je bogata karotenoidima (luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom) koji su važna hranjiva protiv degenerativnih bolesti očiju, a imaju i protutumorska svojstva.
  • Brokula sadrži znatnu količinu minerala kroma koji pomaže u transportu glukoze u stanice organizma i djeluje na stabilizaciju razine glukoze u krvi. Stoga se preporučuje u prehrani osoba sa šećernom bolešću.
  • U prodaji se može naći i preparat s ekstraktom tvari iz brokule – brokulinom koji služi kao dodatak prehrani.
  • Biljnim spojem sulforafanom vrlo su bogate klice brokule. Osim protutumorskoga djelovanja i zaštite srca i krvnih žila, korisne su za poboljšanje funkcija mozga i poticanje prirodne detoksikacije.