TAJNA »UVINA ČAJA« Lišće medvjetke čisti mokraćni sustav

Foto: Shutterstock | Medvjetka, uva ili medvjeđe grožđe

Medvjetka, uva ili medvjeđe grožđe (lat. Arctostaphylos uva ursi) najpoznatija je po širokoj upotrebi u liječenju urinarnih infekcija – cistitisa, uretritisa, disurije, pijelonefritisa, liturije. U tu svrhu upotrebljava se sušeni list medvjetke (Uvae ursi folium) koji je službena medicina odobrila kao biljni lijek za urinarne infekcije. Taj pripravak poznat je kao uvin čaj, a preparati medvjetke dostupni su i u obliku tableta, kapsula i tinktura. Glavni su sastojci medvjetke arbutin i metilarbutin koji imaju snažno bakteriostatičko djelovanje i dezinficiraju mokraću. Ti se sastojci u organizmu metaboliziraju u aktivni spoj hidrokinon koji se izlučuje preko bubrega i na taj način »čisti« mokraćni sustav od bakterija. Osim toga, hidrokinon je vrlo djelotvoran u otklanjanju problema hiperpigmentacije kože. Nadalje, medvjetka sadrži kinone i galatonine koji također imaju antibakterijska svojstva. Zbog diuretskoga djelovanja medvjetka je korisna za sniženje krvnoga tlaka i kod nadutosti, a u narodnoj medicini upotrebljava se i u liječenju povećane prostate i šećerne bolesti te u čišćenju organizma od toksina.

  • Medvjetka je pokazala snažnu djelotvornost kod problema pijeska i kamenaca u bubrezima.
  • Djelotvorna doza medvjetke iznosi 400 do 800 mg arbutina dnevno. Ako se uzima u obliku čaja, to podrazumijeva 10 do 12 grama sušenih listova.
  • Medvjetka je djelotvorna kod infekcija uzrokovanih bakterijama Eschericia coli ili vrstama Proteus, a kod vrsta Enterococcus terapiju treba dopuniti listom breze.
  • Medvjetka sadrži treslovine koje nadražuju želudac. Zbog toga je treba uzimati nakon obroka.
  • Tijekom upotrebe preparata od medvjetke potrebno je izbjegavati namirnice koje zakiseljuju mokraću poput kiseloga voća, vitamina C, slatke hrane, gaziranih pića i slično.
  • Za vrijeme upotrebe medvjetke ne preporučuje se uzimanje brusnice jer ona poništava njezino djelovanje.
  • Ne preporučuje se konzumacija medvjetke trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od šest godina.