Ščitarjevski župnik, mučenik, Dragutin Jesih i braća svećenici obitelji Jesih

Knjigu »Ščitarjevski župnik, mučenik, Dragutin Jesih i braća svećenici obitelji Jesih« autora Ivana Nađa objavio je Glas Koncila. Povod za knjigu je postavljanje spomenznaka »Martyribus suis – Archidioecesis Zagrabiensis« (Svojim svjedocima – Zagrebačka nadbiskupija) Dragutinu Jesihu u Ščitarjevu. Riječ je o spomenznaku koji Zagrebačka nadbiskupija izrađuje i postavlja s ciljem trajnoga spomena na ubijene svećenike – svjedoke vjere – tijekom 20. st. na području najveće hrvatske biskupije, na mjesta povezana s njihovim životima: na župnim i drugim crkvama ili u blizini crkava s kojima su bili povezani, gdje su vršili svoju svećeničku službu ili na crkvama u kojima su kršteni.

Knjiga je podijeljena u pet poglavlja. Prvo poglavlje predstavlja obitelj Jesih, a drugo prikazuje život i rad trojice braće svećenika iz obitelji Jesih: Ljudevita Jesiha, Dragutina Jesiha, domoljuba i mučenika, i mons. Pavla Jesiha.

Treće poglavlje posvećeno je Dragutinu Jesihu, ščitarjevskomu župniku, svećeniku i mučeniku, dobročinitelju i »pravedniku među narodima«.

Četvrto poglavlje donosi recenzije mons. dr. sc. Mile Vidovića i dr. emeritusa Mije Korade, a peto donosi izvadak iz Martirologija Crkve zagrebačke u kojem se vidi koliko je svećenika, uz Dragutina Jesiha, ubijeno u vrijeme komunizma.

»Ova knjiga Ivana Nađa doprinos je pravednom traženju otimanja zaboravu onih stradalnika i patnika koji se sada ničime ne mogu obraniti, osim vapaja Vječnosti za istinom i pravdom. Kada se istina iskrivljuje na štetu drugoga ili drugih, onda se treba boriti za istinu. Autor, prepoznajući u sebi tu obvezu djelovanja za istinu, bez »srdžbe i pristranosti« iznosi činjenice, potkrjepljuje ih arhivskim izvorima, donosi brojne fotografije i čitatelju omogućuje lagano čitanje i spoznavanje ljudskih sudbina i okolnosti u kojima su živjeli«, zaključio je u predgovoru mons. Nedjeljko Pintarić.