SIGURNOST MU JAMČI I AMERIČKA AGENCIJA U opuštanju pomaže i matičnjak

Foto: Shutterstock | Matičnjak

Biljka koja je posebno cijenjena zbog svojega umirujućega djelovanja na živčani sustav je matičnjak (Melissa officinalis). U priručnicima i istraživanjima koji opisuju djelovanje matičnjaka najčešće se navodi njegova djelotvornost kod stresa, napetosti i nesanice. Istraživanja potvrđuju da matičnjak najbolje djeluje u kombinaciji s drugim biljkama, konkretno s valerijanom, pasiflorom i kamilicom. Kombinacija matičnjaka i drugih ljekovitih biljaka poznata je u svijetu po »karmelićanskom špiritu« nastalu u samostanu bosonogih karmelićanki u Parizu. Tom alkoholnom destilatu baza su listovi matičnjaka i drugih biljaka s eteričnim uljem, a upotrebljavao se kao »lijek za sve«. Dakle, matičnjak nije samo biljka koja se upotrebljava za opuštanje, nego ima i puno šire djelovanje. Među ostalim, koncentrirani vodeni ekstrakt (jak čaj) ima antivirusno djelovanje i koristi se s velikim uspjehom u liječenju groznice usana (herpes simplex virus), nadutosti i želučanih teškoća. Matičnjak se preporučuje i kod tegoba s lupanjem srca, ali je pritom potreban i liječnički pregled.

Karmelićanski špirit ili karmelićanska vodica pripravak je koji potječe iz 17. stoljeća, a i danas su u upotrebi komercijalni pripravci rađeni prema recepturi koja je dugo bila tajna.

Matičnjak sadrži flavonoide kao što su kvercetin, glikozidi apigenina i luteolina koji mogu blokirati monoaminooksidazu A i tako postići antidepresivni učinak.

Zbog učinka na smanjenje grčeva u crijevima i želudcu matičnjak se nalazi u pripravcima za poboljšanje probave.

Matičnjak se nalazi u nekim sirupima protiv kašlja, gdje ima ulogu opuštanja i održavanja nesmetanoga sna.

Matičnjak se nalazi na popisu Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) kao općenito priznata sigurna tvar (GRAS – Generally Recognised As Safe). Međutim, osobe koje uzimaju terapiju baziranu na sedativima trebaju se konzultirati s liječnikom.