SJEĆANJA SISAČKOGA BISKUPA VLADE KOŠIĆA NA BENEDIKTA XVI. Upoznao sam ga još kao student čitajući njegove radove, a pamtim ga po jednostavnosti i pristupačnosti

»Prilikom svih naših susreta uvijek je ostavljao dojam jednostavnosti i pristupačnosti, ali u svemu je uvijek bio kompetentan i jasan. Pamtim i njegov pohod Zagrebu 2001.«, kazao je biskup Košić

Među hrvatskim biskupima s papom Benediktom XVI. i izvan službenih protokola više se puta susretao sisački biskup Vlado Košić, koji je za Glas Koncila podijelio nekoliko svojih sjećanja na preminuloga papu emeritusa.

Ponajprije biskup Košić, zajedno s vjernicima Sisačke biskupije, pamti papu Benedikta XVI. kao osobu koja je ponovno uspostavila Sisačku biskupiju. »To je zasigurno ono što nas posebno veže s papom Benediktom XVI., ono na čemu smo mu zahvalni i zašto ćemo se uvijek moliti i zahvaljivati Bogu«, rekao je biskup Košić.

Upoznao ga preko radova, ali i na simpoziju

»Papu Benedikta XVI. ‘upoznao’ sam još kao student teologije – njegove smo radove čitali i po njima pripremali ispite. Njegova jasnoća i dubina izričaja – to je bilo ono što nas je privlačilo kod teologa Ratzingera«, kazao je biskup Košić.

Kao pomoćni zagrebački biskup mons. Košić osobno je upoznao kardinala Josepha Ratzingera, tada pročelnika Kongregacije za nauk vjere. »Prilikom svih naših susreta uvijek je ostavljao dojam jednostavnosti i pristupačnosti, ali u svemu je uvijek bio kompetentan i jasan. Pamtim i njegov pohod Zagrebu 2001. u povodu simpozija o kardinalu Franji Šeperu kada sam u ime Zagrebačke nadbiskupije bio predsjednik odbora simpozija. Nakon predavanja bili smo i na ručku i na večeri i nikada nisam osjetio nikakvu distancu, bilo je ugodno provoditi vrijeme s njim, slušati rasprave na simpoziju…«, dodao je biskup Košić.

Anegdota s vatikanskoga susreta

Sisački biskup pamti i anegdotu s papom Benediktom XVI. Naime, kada su hrvatski biskupi pohodili Vatikan na susretu »ad limina« 2006. godine, papa Benedikt XVI. hrvatskim je biskupima na početku susreta spomenuo p. Tomislava Janka Šagi Bunića.

S glasovitim je hrvatskim franjevcem i jednim od najvećih hrvatskih teologa papa Ratzinger dijelio neobičnu uspomenu – u jednoj mu je prigodi o. Šagi darovao bocu domaće rakije šljivovice, koju je budući papa smatrao prežestokim pićem, prisjetio se biskup Košić.