SKLAD KOMEDIJE, DRAME I ROMANCE Pobjeda ljubavi

»Moja ljubavna priča« (The Big Sick); romantična komedija/drama; redatelj: Michael Showalter; glume: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Ray Romano, Holly Hunter

Rijetko se uistinu događa da je u nekom filmu ostvaren takav sklad komedije, drame i romance kao što je to u američkom nezavisnom filmu »Moja ljubavna priča«, k tome još i snimljenom prema istinitu događaju. Takav omjer duhovitosti, zabave, spontanosti, važnih i ozbiljnih tema, neobičnih situacija, potpune uvjerljivosti likova te iskrene ljubavi koja na kraju pobjeđuje zasluga je izvrsnoga redateljskoga pristupa, inteligentno napisana scenarija i vjerodostojnosti glume svih protagonista. A to su gledatelji znali prepoznati i nagraditi na međunarodnim festivalima upravo nagradom publike.

Kumail Nanjiani i Emily V. Gordon, danas bračni par koji živi i radi u New Yorku, scenaristi su koji su ispričali vlastitu, vrlo neobičnu životnu priču. Kumail je i glavni glumac, dakle glumi samoga sebe, a Emily utjelovljuje glumica Zoe Kazan. Radnja se zbiva u Chicagu, gdje je Emily studirala, i gdje je došao Kumail, podrijetlom Pakistanac, u želji da se okuša i postane stand-up komičar. Na jednom od njegovih nastupa upoznali su se, družili i zaljubili. No nastao je problem povezan s tradicijom zemlje iz koje dolazi. Ondje je još uvijek običaj da roditelji dogovore brak djeci, što nastoje učiniti i njegovi roditelji.

U filmu je vrlo dobro oslikan problem tradicije koja pritišće i koči s jedne strane te s druge slobodoumni, ali i napet bračni odnos Amerikanaca, Emilynih roditelja (Romano, Hunter). Kumail je u situaciji ili da bira ili da traži svoj životni put te da se za njega izbori.

No Emily se iznenada razboljela od nepoznate bolesti i bila u induciranoj komi. U tom je razdoblju Kumail bio uz nju i upoznao njezine roditelje, ali i shvatio da je uistinu voli. Prava je ljubav došla na nepredvidljiv način…