ŠKOLA I POSAO OD KUĆE Uz dobru organizaciju do bolje učinkovitosti rada i učenja

Foto: Shutterstock

Posao od kuće i škola »na daljinu« možda i ove jeseni, ovisno o razvoju epidemiološke slike, očekuju brojne obitelji, stavljajući ponovno pred njih imperativ pomnoga organiziranja vremena i rasporeda aktivnosti i školskih zadaća njihove djece. Pitanje kako se suočiti s poslovnim obvezama koje treba izvršiti od doma, a uz to istodobno i paziti na djecu, projekt »Obitelj i mediji« aktualizirao je dajući nekoliko savjeta roditeljima.

Prvi je korak, i preduvjet dobre organizacije vlastitoga vremena, pokušati djeci objasniti što se trenutačno zbiva. Ne treba dramatizirati i slijediti apokaliptična predviđanja koja se mogu susresti u medijima, nego u kratkim crtama treba riješiti sve nedoumice koje bi djeca mogla imati i koje bi mogle biti uzrokom njihova nemira.

Treba istražiti i vlastite tehničke resurse, odnosno odrediti koji se sve uređaji (računala, pametni telefoni, tableti…) mogu iskoristiti za rad i školu »na daljinu«. Posebno se to odnosi za mnogobrojne obitelji

Drugi preduvjet je prikupljanje informacija i sastavljanje rasporeda aktivnosti i obveza, počevši od poslovnih do školskih. Treba istražiti i vlastite tehničke resurse, podsjeća »Obitelj i mediji«, odnosno odrediti koji se sve uređaji (računala, pametni telefoni, tableti…) mogu iskoristiti za rad i školu »na daljinu«. Posebno se to odnosi za mnogobrojne obitelji. Korisno je u vlastitom domu dogovoriti se tko će u kojem kutku imati svoje stalno »radno mjesto«, kako se oko toga, posebno među djecom, a možda i među roditeljima, ne bi vodile nepotrebne rasprave. Da bi rad bio produktivniji, i roditelji će se ponekad morati ustati ranije, prije nego što počnu sve aktivnosti oko škole, a ključno je, napominje »Obitelj i mediji«, držati rutinu obroka, higijene i pospremanja, kao i »pronaći vrijeme za kratki jutarnji sastanak s članovima obitelji i proći kroz raspored aktivnosti i zadataka koji sve očekuju«. »Ako radimo zajednički u obitelji, kao tim, sve će biti lakše i lakše ćemo pronalaziti ravnotežu«, potiču iz »Obitelji i medija«.

Pojam »rada na daljinu« pojavio se 1973. godine kada je o njegovoj praktičnosti u vrijeme velike naftne krize promišljao NASA-in stručnjak Jack Nilles.