SLADILO UVRŠTENO NA SLUŽBENI POPIS MOGUĆIH KANCEROGENA Aspartam je ipak slatki otrov

Foto: Shutterstock | Umjetni zaslađivači

Priča o ružnoj etiketi za aspartam je gotova, odluka Međunarodne agencije za rak (IARC) je objavljena: aspartam je uvršten na službeni popis mogućih kancerogena. To znači da su prikupljena znanstvena literatura i laboratorijski rezultati dovoljni da se aspartam obilježi kao osumnjičenik (skupina 2B) za razvoj tumorskih oboljenja.

Mrlja na etiketi

Bez obzira koliko je još studija potrebno da se odluka pokaže valjanom i konačnom, bez obzira na prigovore ljubitelja aspartama, one znanstvene i one medijske, aspartam je postao kompromitirani dodatak prehrani, postao je sumnjivo sladilo za pića. Učinak javne osude aspartama je ireverzibilan, sigurnost je umjetnoga sladila postala mit, a tržišni je imidž kontaminiran. Sada je, eto, umjesto šećera, aspartam postao – slatki otrov.

Hrvatsko upoznavanje s aspartamom

Za upućene promatrače proglašavanje aspartama neprijateljem zdravlja i nije neka novost. Više od 30 godina mnogi znanstvenici upozoravaju da je riječ o štetnoj kemikaliji, kojoj nije mjesto u kuhinji. U Hrvatskoj su, na primjer, lavinu sumnja u sigurnost aspartama pokrenule knjige »Što se krije iza E-brojeva? Aditivi u hrani« (Udruga za demokratsko društvo, 2007.) i »Aditivi u hrani – Vodič kroz E-brojeve« (Školska knjiga 2010.) autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček.

U sklopu ove rubrike objavljen je, još 2002. godine, intervju s Morandom Soffrittijem, profesorom na poznatom institutu »Ramazzini« i glavnim »inkvizitorom« aspartama, u kojem on upozorava: »Rezultati naših studija pokazuju prvi put da aspartam kao aditiv u prehrani uzrokuje statistički znatno povećanje učestalosti limfoma i leukemije, malignih tumora bubrega u ženki i malignih tumora perifernih živaca u mužjaka.

Proglašavanje aspartama neprijateljem zdravlja i nije neka novost. Više od 30 godina mnogi znanstvenici upozoravaju da je riječ o štetnoj kemikaliji, kojoj nije mjesto u kuhinji. Odluka o mogućoj kancerogenosti aspartama u mnogih će ljudi, a posebno u roditelja, izazvati opravdanu dilemu: čime zasladiti hranu i piće?

To znači da je aspartam multipotentni karcinogen, koji uzrokuje različite tipove raka na različitim mjestima, i to pri dozama koje odgovaraju službeno preporučenim vrijednostima za prehranu ljudi.«

Aspartam (ni)je sumnjiv

Usprkos znanstvenim sukobima oko sigurnosti aspartama koji traju već desetljećima, popularno je sladilo uspješno preživjelo sve znanstvene prigovore i ostalo, uz političku i medijsku zaštitu, na tržištu. Sve se odvija prema industrijskoj recepturi koju je javnosti otkrio profesor David Michaels u knjigama »Sumnja je njihov proizvod – Kako industrijski nasrtaj na znanost ugrožava vaše zdravlje« i »Trijumf sumnje: mutan novac i znanost obmane« (Oxford University Press, 2008. i 2020.).

Profesor sa sveučilišta »George Washington« dobro je upoznat s mehanizmima manipulacija kojima se proizvodima upitne sigurnosti produljuje život na policama trgovačkih lanaca. Svaki se znanstveni dokaz o štetnosti proizvoda oslabi i zamuti emisijom naručenih podataka o njegovoj sigurnosti. Stvaranjem sumnje i informacijske magle sprječava se reakcija regulatornih institucija i otklanja se zabrana kontroverznih proizvoda. Takvim se manevrima aspartamu već godinama spašava status sigurne kemikalije za svakodnevnu uporabu. Rezultat je – četvrt milijarde vjernih korisnika aspartama, koji svake godine progutaju 15 tisuća tona toga sintetskoga dipeptida. Zaradu od pola milijarde eura dijele prehrambene kompanije »Monsanto« (sada u vlasništvu »Bayera«), »Ajinmoto« i »Holland Sweetener«.

Ostaje dilema

Službenim proglasom agencije IARC aspartam, naravno, nije štetniji nego što je bio prije 50 godina, njegovo se biološko djelovanje nije promijenilo, aspartam je i dalje 200 puta slađi od šećera, ali je njegov nutritivni status narušen i simbol nepovratno okaljan. Ljubitelji različitih »natrena«, pića s nula šećera, dijetalnih napitaka, pripravaka i zalogaja, niskokaloričnih proizvoda i laganih recepata ostali su bez potvrde o sigurnosti aspartama. Odluka o mogućoj kancerogenosti aspartama u mnogih će ljudi, a posebno u roditelja, izazvati opravdanu dilemu: čime zasladiti hranu i piće – šećerom, stevijom ili aspartamom?