STARA GANGAŠICA PROSLAVILA STOTI ROĐENDAN Želja joj je zagangati na ljetnoj smotri gange u svojim Bušanjama

Foto: D. Zeljko Selak

Na blagdan Svijećnice Matija Katavić (r. Božinović) iz Bušanja kod Gornjega Prološca proslavila je svoj stoti rođendan u krugu svojih najbližih i susjeda. Rođena je 1916., a krštena na Svijećnicu 1917. Udala se 1936. za Marijana Katavića, s kojim je imala osmero djece, od kojih je živo četvero: Desanka, Vinka, Zlata i Miljenko. Ima šestero unučadi i 18 praunučadi, za koje ona kaže da su »babina dica i najveće njezino blago«.

Zapamtila tri rata

Prije 26 godina izgubila je svoga Marijana, s kojim je cijeli životni vijek provela u Bušanjama u Gornjem Proložcu u Imotskoj krajini. Tri je rata zapamtila i nekoliko država, ali najveća joj je radost što je doživjela i dočekala svoju državu Hrvatsku. Cijeli život je bila domaćica i uvijek je bila dobra gangašica. Jedna je od osnivačica ženske gangaške skupine »Bijele ruže« i još svake godine dođe i zaganga na »Gangafest« u Slivnu i u svojim Bušanjama. I sada pjeva, a pomažu joj kćeri Vinka i Desa.

Dobra je zdravlja, rijetko je pobolijevala, što svjedoči stota obljetnica koju rijetki dožive, a i njezin je djed doživio 103 godine. Ona se nada da će i ove godine, »ako Bo’ da«, zajedno s »Bijelim ružama« zagangati na ljetnoj smotri gange u svojim Bušanjama.