BISKUP VJEKOSLAV HUZJAK PRISJEĆA SE PREMINULOGA PAPE Od Benedikta XVI. primio je – i biskupsko imenovanje i biskupiju

Makar je vijest o smrti teško bolesnoga pape emeritusa Benedikta XVI. iznenadila tek rijetke, sam je papa za života dobrim znao iznenaditi mnoge. Među njima je nesumnjivo i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, kojega je u prosincu 2009. zatekla vijest da ga je papa Benedikt XVI. proglasio prvim ordinarijem novouspostavljene Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Papa koji je pamtio imena
Kada sam u sklopu posjeta hrvatskih biskupa ‘ad limina apostolorum’ susreo tada već papu Benedikta XVI., odmah se prisjetio vremena koje smo zajedno proveli u Hrvatskoj. Kad sam ga pitao kada ćemo ponovno slaviti misu u Mariji Bistrici, odgovorio mi je: ‘To zna samo Duh Sveti!’

»Josepha Ratzingera upoznao sam najprije kao velikoga teologa, čitajući njegova dijela za vrijeme studija na Papinskom sveučilištu Gregoriana. A baš smo se na tom sveučilištu i osobno upoznali polovicom devedesetih. U prolazu sam ga pozdravio na njemačkom jeziku, a on se zaustavio i započeo razgovor sa mnom. Njegova se veličina očitovala u tome koliko je pažnje posvećivao malim ljudima, čak i onima koje je prvi put u životu vidio, poput mene«, pripovijeda mons. Huzjak za Glas Koncila.

S budućim papom budući se biskup i dublje povezao za Ratzingerova posjeta Hrvatskoj povodom zagrebačkoga simpozija o Franji Šeperu 2001. godine. »Kao generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije čak sam ga tijekom toga posjeta vozio u Mariju Bistricu i u Krašić. Nedugo nakon toga, dok sam se šetao rimskim ulicama, čuo sam kako me netko doziva imenom. Bio je to ni manje ni više nego – kardinal Joseph Ratzinger. I kasnije, kada sam u sklopu posjeta hrvatskih biskupa ‘ad limina apostolorum’ susreo tada već papu Benedikta XVI., odmah se prisjetio vremena koje smo zajedno proveli u Hrvatskoj. Kad sam ga pitao kada ćemo ponovno slaviti misu u Mariji Bistrici, odgovorio mi je: ‘To zna samo Duh Sveti!’« prisjeća se bjelovarsko-križevački biskup.

 Posebno zanimanje za Crkvu u Hrvata

Benedikt XVI. više nije dolazio u bistričko svetište, no zahvalni vjernici Bjelovarsko-križevačke biskupije ipak su došli k njemu. »Tijekom hodočašća u Rim Papi smo darovali kalež koji je izradio Tomislav Kršnjavi kao mali znak zahvalnosti za golemi pečat koji je utisnuo u temelje naše biskupije. Tom sam prilikom uspio i kratko porazgovarati s njim o stanju u biskupiji. Papa je, naime, kao nasljednik Franje Šepera u Kongregaciji za nauk vjere, gajio posebno zanimanje za Crkvu u Hrvata«, ističe mons. Huzjak.

Skrbio se i za Crkvu i za društvo
Biskup Huzjak s papom Benediktom XVI. susretao se i nakon što ga je 2012. godine imenovao u Papinsko vijeće za pastoral selilaca i putnika. »Unatoč godinama, Benedikt XVI. bio je duboko svjestan svega što se u to vrijeme počelo zbivati s migrantima. U velikoj pažnji s kojom je pratio te događaje svi smo u Vijeću prepoznali znak cjelovite skrbi koju je iskazivao kako za Crkvu, tako i za čitavo društvo«, zaključuje mons. Huzjak.