STARE DOBRE IGRAČKE Kako brzo umiriti dijete bez crtića na pametnim zaslonima

Foto: Shutterstock

Mnogim roditeljima tablet ili pametni telefon s igricama i crtićima služi kao učinkovita »taktika« za brzo utišavanje dječjega plača. »Nije potrebno pojašnjavati u kakvoj se ‘napasti’ nađu roditelji kada trebaju brzo primiriti dijete. Zato često posegnu za nekim elektroničkim uređajem, koji obično ima neposredno djelovanje. Lako postajemo nemoćni kada smo suočeni s dječjim ispadima plača«, pišu iz »Obitelji i medija«.

Neka su istraživanja pokazala da što je uporaba mobitela i tableta za utišavanje dječjega plača ili negodovanja učestalija, raste vjerojatnost da će situacije plača i emocionalnih ispada biti učestalije. »Kada se emocije priguše – umjesto da se s njima suočava – problem je daleko od rješavanja«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«

No europski projekt roditelje upozorava da »upravljanje dječjim emocijama« uz pomoć pametne tehnologije, ako postane učestalo, može imati i ozbiljne posljedice. Jedna od njih je i navika da djeca, kada porastu, počnu sama bez kontrole posezati za pametnim uređajima da bi ublažila neke negativne emocije. Nadalje, neka su istraživanja pokazala da što je uporaba mobitela i tableta za utišavanje dječjega plača ili negodovanja učestalija, raste vjerojatnost da će situacije plača i emocionalnih ispada biti učestalije. »Kada se emocije priguše – umjesto da se s njima suočava – problem je daleko od rješavanja«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«. Ponudili su i nekoliko savjeta za roditelje. Prvi od njih vrlo je jednostavan: treba se pokušati poistovjetiti s djetetom u određenoj situaciji. Simpatično navode da je dosadno sjediti u kolicima dok mama i tata, primjerice, obavljaju kupnju namirnica u trgovini i ne pridaju dovoljno pozornosti djetetu. Zato se uz malo empatije može spriječiti – totalna eksplozija emocija, pojašnjavaju. Nadalje, postoji niz stvari kojima se – bez upotrebe pametne tehnologije – pozornost djece može odvući od plača. Dovoljno je uvijek uza se imati i nekoliko igračaka, koje će u trenutku plača biti distrakcija, nešto novo što može umiriti uplakane. Roditeljima predlažu da se i sami u trenutku kada dijete zaplače potrude ostati pribrani, odnosno da sami sebi ne dopuste eksploziju emocija.

Istraživanje Američke pedijatrijske akademije pokazalo je da 26 % američke djece do druge godine života dnevno uz pametnu tehnologiju provede barem sat vremena. Nadalje, 38 % djece u dobi do četiri godine provede uz tablete i pametne telefone barem jedan sat dnevno.