ŠTO JE ZAJEDNIČKO LOUVREU I KAPELI U GORNJOJ BISTRI? Sakralni biser od kojega su komunisti napravili skladište

Na obroncima Medvednice (80)

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Josipa u Gornjoj Bistri

Na sjevernom podbrežju Medvednice na početku planinarske staze prema vrhu kraj lokalne ceste koja povezuje Stubičke Toplice i Kraljev Vrh s Gornjom Bistrom nalazi se barokni dvorac obitelji Oršić izgrađen g. 1773. Dvorac je bio ljetna rezidencija Krste Oršića II., koji je zemljište za izgradnju dobio ratnim zaslugama u sedmogodišnjem ratu. Kao zagrebački podžupan na zagrebačkom Gornjem gradu izgradio je i palaču Oršić-Rauch (Povijesni muzej Hrvatske). Od g. 1947. odnosno g. 1969. dvorac je u namjeni Specijalne bolnice za kronične bolesti djece. Komunističke su vlasti baroknu kapelu sv. Josipa na zapadnoj strani dvorca upotrebljavale kao skladište iako je spomenik nulte kategorije.

Komunističke su vlasti baroknu kapelu sv. Josipa na zapadnoj strani dvorca upotrebljavale kao skladište iako je spomenik nulte kategorije. Uspostavom slobodne Hrvatske vraćena joj je sakralna namjena.

Uspostavom slobodne Hrvatske vraćena joj je sakralna namjena. Kapela s tornjićem, masivnim ulaznim vratima lijepih štukatura, grbom iznad dovratka s upisanom godinom gradnje, plemićkom galerijom i kićenim korom s orguljama (majstor Schulza iz Celja) ima izlaz na arboretum koji je zasađen okolo dvorca. Posvećena je 24. lipnja 1781. (biskup Josip Galjuf). Unutrašnjost je opremljena kipovima koje su postavili novi vlasnici dvorca u 18. st., obitelj Carion. Oni su bili vlasnici rudokopa srebra na Medvednici (Francuski rudnici). Kipovi su razmješteni na četiri oltara. Glavni oltar ima postavljenu umjetnički vrijednu sliku nepoznatoga autora (2 x 1,5 m) s prikazom sna sv. Josipa (još se samo jedna istoga motiva nalazi u muzeju Louvre u Parizu). U prostoru svetohraništa nalazi se mali kip sv. Josipa sa Sinom. Bogato ukrašeni i intarzijama izvedeni bočni oltari posvećeni su: lijevi s alabastrenim kipom Blažene Djevice Marije s Djetetom Isusom koji stoji na Zemlji i desni oltar sv. Križa. Na tom oltaru u prostoru svetohraništa nalazi se pučki kip Bogorodice, vjerojatno donesen iz neke seoske crkvice. Kod ulaza je oltarić sv. Ivana Nepomuka sa svetčevim kipom. Blagdan se slavi na Josipovo 19. ožujka.

Mise su nedjeljom i utorkom u 19 sati.