STVORITELJ DAJE, ČOVJEK PREPOZNAJE Miris, okus i zdravlje iz cimeta

Foto: Shutterstock

Miris cimeta u vinu i kolačima koji se širi domom podsjeća na ugođaj zime i blagdana. No cimet nije samo začin ugodan nepcu i osjetu njuha, nego je njegova moć u očuvanju zdravlja prepoznata još od davnina. Upotrebljavan stoljećima, cimet se pokazao korisnim u liječenju raznih upala, posebno upale zglobova, mokraćnih putova, probavnih smetnja i bronhitisa. Danas moderna znanost otkriva sve više njegovih terapijskih djelovanja. Eksperimentalno je dokazano da snižava razinu šećera u krvi jer povećava osjetljivost na inzulin i pomaže glukozi doći iz krvi u stanice. Osim toga, znanstvene su studije potvrdile da uzimanje cimeta djeluje na smanjenje štetnoga (LDL) kolesterola te zaštitu krvnih žila. Nekoliko studija također je utvrdilo da ekstrakt cimeta pokazuje antikancerogenu aktivnost i jačanje imuniteta.

Od brojnih vrsta cimeta najljekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum).
U našim se trgovinama najčešće nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii)
koji sadrži više kumarina i nije toliko ljekovit kao cejlonski.
Cimet sadrži spoj kumarin, koji ima svojstvo razrjeđivanja krvi.
No previše kumarina može uzrokovati oštećenje jetara
te je zbog toga najbolje konzumirati cimet u malim količinama.
Sigurna preporučena dnevna doza cimeta je najviše 6 grama
Istraživanja su pokazala da se uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan može smanjiti količina lošega kolesterola.
Spojevi eugenol i cimetaldehid iz cimeta štite želučanu sluznicu.
Istraživanja pokazuju da je cimetova mješavina učinkovita u ublažavanju simptoma dispepsije (nelagode i boli u gornjem trbuhu) za 70 posto.